Berit Bootsma-Gerritsen (links) bij haar intrede met collegapredikant Marije Hage.
Berit Bootsma-Gerritsen (links) bij haar intrede met collegapredikant Marije Hage. Foto: Marinka Hilders

'In mijn jeugd werden vrouwen geen dominee'

WEESP - In haar jeugd en de plaats waar ze opgroeide waren er geen vrouwelijke dominees. Nu is Berit Bootsma-Gerritsen er zelf een. Afgelopen zondag deed ze haar intrede als de nieuwe predikant van de Protestantse Gemeente Weesp Driemond.

door Marieke van Veen

"Het was een heel ontspannen en vrolijke dienst. We zijn heel warm onthaald door de gemeente en de mensen in de kerk", blikt de 35-jarige Berit Bootsma op de bevestiging en intrede terug.

Ergotherapeut

Het had allemaal heel anders kunnen lopen. "Ik was als kind wel geïnteresseerd in het geloof, maar het kwam niet in me op om daar mijn beroep van te maken. Daarom besloot ik ergotherapie te studeren. Maar dat vak had mijn hart niet. Dus ben ik geswitcht naar theologie. Tijdens die studie werd het me steeds duidelijker: ik word dominee."

Predikant in Den Haag

'Je trekt op met mensen van alle generaties in alle fasen van hun leven'

Na de afronding van haar studie werd Bootsma in 2008 predikant van de Christus Triumfatorkerk in Den Haag. "Een mooie tijd, maar het is goed om eens in de zoveel tijd dingen te veranderen." Ze solliciteerde op de deeltijdpredikantenvacature voor Weesp. Van de op twee na grootste gemeente van Nederland naar zo'n klein stadje, waarom? "In Den Haag was ik predikant in de wijken Bezuidenhout en Mariahoeve, die zijn samen qua grootte vergelijkbaar met Weesp. En zo klein is Weesp nu ook weer niet, zeker niet als straks de Weespersluis er staat.

Taak in Weespersluis

Dat is ook een beetje de opdracht die Bootsma van de Protestantse Gemeente Weesp Driemond heeft meegekregen: óók in contact en gesprek komen met al die nieuwe en toekomstige Weespers, want ook díe mensen hebben zo hun eigen levensvragen. "Waar hebben zij behoefte aan en hoe kan de protestantse gemeente daar invulling aan geven? In die uitdaging heb ik veel zin."

Een nieuwe start

Inmiddels is Bootsma samen met haar man druk aan het klussen in hun nieuwe woning. Over twee weken gaat het gezin met drie jonge kinderen over naar Weesp. "Onze oudste dochter van 6 laat natuurlijk wel wat achter, maar ze ziet ook wel de voordelen: een eigen slaapkamer, een tuin en acht weken zomervakantie - want in Den Haag zijn de kinderen al vrij. Kijkend naar het warme onthaal van zondag, krijgt ze hier vast snel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. De kinderen van de gemeente hadden een vriendenboekje ingevuld en de oudere kinderen hadden een map gemaakt waarin ze over zichzelf vertellen. Mooie manieren om iedereen alvast een beetje te leren kennen."

Optrekken met mensen

Het mooie aan haar vak vindt Bootsma de veelzijdigheid: "Het behelst zoveel meer dan voorgaan in de dienst op zondagochtend. Het is besturen, begeleiden, ondersteunen, onderwijzen, studeren en meer. Je trekt op met mensen van alle leeftijden en generaties in alle fasen van hun leven. Ik luister graag naar hun verhalen en ik denk ook dat daar mijn kracht zit, in die gesprekken. Waar ik ook erg van kan genieten is het werken met Bijbelteksten. Ik ben altijd op zoek naar wat die mooie, oude verhalen voor ons kunnen betekenen in de tijd van nu. Kortom: dit is echt het mooiste vak van de wereld." Verder kijkt Bootsma uit naar de samenwerking met dominee Marije Hage (34), met wie het goed klikt. "Het is namelijk best heel bijzonder dat Weesp twee jonge, vrouwelijke predikanten heeft!"

Verbinding

De nieuwe Weespse hoopt ook Weespers buiten de Protestantse gemeenschap te leren kennen. "Religie verbindt mensen, maar praten over je leven, zingeving en normen en waarden ook. Dat hoeft niet perse gekoppeld te worden aan het geloof, ook al ben je dan een dominee."