Daan de Waal.
Daan de Waal.

Leef! was het lijflied van Daan

WEESP Het bericht van Burgernet dat zaterdagmiddag op het telefoonscherm plopte bleek de voorbode van een inktzwarte dag. De vermissing van de 18-jarige Daan de Waal uit Weesp bleek al snel een noodlottig ongeval als gevolg van een epileptische aanval. Daan wordt vrijdag begraven.

Het medeleven met zijn ouders, zijn zus en zijn andere dierbaren is enorm. Via social media en andere kanalen worden ontelbare woorden van troost en medeleven gedeeld. De trieste gebeurtenis heeft velen in Weesp geraakt. Zoals de honderden leeftijdsgenoten die Daan goed kennen van school, de sportclub of gewoon vanuit het Weespse. Daar komt bij dat iedere ouder koude rillingen krijgt bij het horen van een dergelijk bericht. Dan staat Weesp heel even stil en blijkt de saamhorigheid groot.

Rood-wit

Onlangs bracht Daan, zoals dat wel eens gaat, ter sprake hoe zijn begrafenis eruit zou moeten zien als het ooit zover zou zijn. Het zou geen treurige bijeenkomst moeten zijn, maar meer iets van een gezellig samenzijn, een beetje een feestje misschien. Naast het betreuren van de dood, moest vooral het leven gevierd worden. Het zou in de sfeer van 'Leef!' moeten zijn, het lied van de jonge André Hazes, het lijflied van Daan. "Leef, alsof het je laatste dag is. Leef, alsof de morgen niet bestaat. Leef, alsof het nooit echt af is. En leef, pak alles wat je kan." In het licht van afgelopen zaterdag ineens een wrange tekst, maar tegelijk o zo passend bij hoe Daan zijn leven leefde en inrichtte met vrienden en feestjes. Daan was helemaal gek van Ajax. Rood-witte bloemen zouden daarom goed passen bij de uitvaart van Daan, vrijdag in de Grote Kerk van Weesp. Er worden veel mensen verwacht.