Havo-leerlingen geven hun visie op een duurzame uitbreiding van Weesp.
Havo-leerlingen geven hun visie op een duurzame uitbreiding van Weesp.

Losgaan op een duurzame wijk

Hoe maken we de Weespersluis duurzaam? Dat vroegen de ontwikkelaars aan Weesper scholieren. Maandag kregen ze de ideeën.

WEESP - Aardrijkskundeopdracht voor de Havo3-leerlingen van het Vechtstede College: ontwikkel een duurzaam centrumgebied voor de nieuwbouwwijk Weespersluis. Leerlingen zijn daar in groepjes mee aan de slag gegaan. De groepjes met de beste en origineelste voorstellen mochten hun plan maandag in de raadzaal presenteren aan de ontwikkelmaatschappijen.

Alsof het dagelijkse kost was, spraken de kinderen maandag de projectontwikkelaars en de wethouder toe. Drie groepjes mochten de plannen die zij afgelopen maand in de klas hebben uitgewerkt op een groot scherm toelichten.

Een interessante schoolopdracht, vindt aardrijkskundedocent Henk Hofman. "Het Vechtstede College neemt deel aan het project Geo Future School, een nieuwe stroom in het voortgezet onderwijs waarin aandacht voor de toekomst van de aarde centraal staat. Met deze opdracht in samenwerking met de projectontwikkelaars van de Weespersluis geven we een boeiende invulling aan het Geo Future onderwijs op onze school."
De leerlingen hadden in mei een workshop gehad zodat zij goed voorbereid het project in gingen. Verder was het een kwestie van de juiste informatie zien te vinden en origineel durven denken. De wat meer gangbare oplossingen (zonnecollectoren en het opvangen van regenwater) kwamen in veel plannen terug, maar de leerlingen op de grote foto gingen een stapje verder. Dat is ook de reden dat ze uitgekozen werden. De meiden presenteerden een plan met onder meer een energie opwekkende sportschool en een supermarkt met een tuin/kas op het dak. Daar kunnen dan verse, biologische groenten en kruiden worden gekweekt, die beneden in de winkel kunnen worden verkocht. Een tuin op het dak zorgt bovendien ook voor isolatie van de winkel en ook dat is duurzaam.

De projectontwikkelaars en de wethouder schreven driftig mee. Of we deze ideeën straks daadwerkelijk gaan terugzien in de toekomstige woonwijk is de vraag. Maar het kan geen kwaad hierover te brainstormen met kinderen, zij zijn immers de projectontwikkelaars van de toekomst.

De ontwikkelaars luisteren aandachtig toe.