Vind maar eens een gratis parkeerplekje in de binnenstad. Bij de parkeermeters heb je meer kans, zo signaleert het parkeeronderzoek.
Vind maar eens een gratis parkeerplekje in de binnenstad. Bij de parkeermeters heb je meer kans, zo signaleert het parkeeronderzoek.

Reguleren is optie 1 bij verlichten parkeerdruk

Kun je het parkeerprobleem in Weesp oplossen zonder er parkeerplaatsen bij te maken? Wethouder Astrid Heijstee denkt van wel.

WEESP Zoals Nederland 16 miljoen bondcoaches telt, beschikt Weesp over 18 duizend parkeerdeskundigen. Iedereen heeft er wel een mening over. Wat voor de een een ideale oplossing is, is voor de ander een ramp. Ondertussen heeft Weesp een nijpend parkeerprobleem.

Het woord 'parkeerplan' is de laatste decennia vaak gebezigd in het stadhuis, maar tot concrete maatregelen heeft dat nooit geleid. Dappere aanzetten verdwenen met een doffe knal in een of andere onderste la. Een nieuw, grondig onderzoek naar de parkeersituatie toont aan dat de parkeerdruk in het centrum, het Herensingelkwartier en in Aetsveld (te) groot is. Wegkijken kan niet meer.

Verkeerswethouder Astrid Heijstee (WSP) heeft de mouwen opgestroopt en is vastberaden een gedegen voorstel aan de raad voor te leggen. Ze benadrukt dat het recente onderzoek een nulmeting is voor heel Weesp, wat essentieel is voor de samenhang van eventuele maatregelen in verschillende wijken. "Dat is voor het eerst. Nu weten we waar we over praten. In een aantal gebieden hebben we een hoge parkeerdruk. Dat betekent: moeite hebben met het vinden van een parkeerplaats, rondjes blijven rijden, soms meer dan zes minuten. Dat heeft effect op de luchtkwaliteit en leidt tot meer foutparkeren."

Hoe los je dat op?
"Door te reguleren. Wat we nu signaleren is dat met name in het centrum en het Herensingelkwartier veel langparkeerders staan. Die horen daar eigenlijk niet thuis en willen we naar parkeerplekken verderop verwijzen. Ook ontbreekt het aan een duidelijke parkeerroute in Weesp. Daarmee kun je al een heleboel sturen."

Langparkeerders weren, betekent dat uitbreiding van de betaalde zone?
"
Dat zou een oplossing kunnen zijn, maar in die fase zitten we nog niet. We hebben nu eerst het probleem vastgesteld, na de zomer kunnen we met fase 2 verder: de oplossingen. In het onderzoek zijn ook inwoners geënquêteerd. Blauwe zones en parkeervergunningen worden veel genoemd als mogelijke oplossingen. Daarmee kun je reguleren, maar het is ook goed om te weten dat het relatief dure oplossingen zijn. De boetes vloeien bijvoorbeeld niet naar de gemeentekas (wel de kosten, niet de inkomsten - red). Al die aspecten nemen we mee."

Moet je er niet gewoon parkeerplaatsen bijmaken om te voorkomen dat problemen alleen maar verschuiven?
"
Uitbreiden is op voorhand niet ons uitgangspunt. Je ziet in de wijken waar de parkeerdruk groot is dat er elders in die wijk toch ook nog wel parkeerplaatsen vrij zijn. Die moeten we eerst zien te benutten. Daarnaast geldt dat onze binnenstad zo kwetsbaar is, dat we duidelijk stellen: we gaan niet op voorhand parkeerplaatsen bijbouwen. Een ander belangrijk punt is nog dat we de fietsroutes naar de binnenstad kunnen verduidelijken, om daarmee te stimuleren vaker met de fiets naar het centrum te komen."

Blauwe zone kan uitkomst bieden, maar is relatief duur