Illustratie van de Vechtoever bij Uitermeer, gemaakt door Greet Schutte uit Weesp.
Illustratie van de Vechtoever bij Uitermeer, gemaakt door Greet Schutte uit Weesp.

'Deze bomenkap verstoort de rust,
de natuur en de idylle van Uitermeer'

WEESP Greet Schutte maakte afgelopen winter deze tekening van de noordelijke Vechtoever bij Fort Uitermeer. Ze komt hier graag, het is een idyllisch natuurgebied waar bovendien bijzondere diersoorten voorkomen. Maar nu maakt ze zich grote zorgen. Er gaan komend najaar zestien bomen gekapt worden. De Weespse vreest voor de gevolgen hiervan.

door Marieke van Veen

De beoogde kap is maar bij weinig mensen bekend, zo laat ze het WeesperNieuws weten: "Omdat de Boswet hier van toepassing is, hoeft er geen kapvergunning aangevraagd te worden. De kap kan dus plaatsvinden zonder al te veel aandacht."

Otters, ijsvogels en uilen
Het gaat om stuk van de noordelijke Vechtoever, een dichtbeboste strook aan de waterkant langs de 's-Gravelandseweg, dichtbij de gietijzeren brug en het sluisje. Greet Schutte: "In dat stuk natuurgebied komen allerlei bijzondere en beschermde diersoorten voor. Er is recentelijk een otter gespot in het water langs de kant en er zitten onder andere ijsvogels en uilen."
Schutte wijst naar Uiteraard Uitermeer als beheerder, maar de bewuste Vechtoever blijkt van vereniging Natuurmonumenten te zijn. Uiteraard Uitermeer staat hier buiten.
Persvoorlichter Dieuwertje Penders van Natuurmonumenten: "Deze bomen hebben vanwege hun hoge leeftijd een afstervingsrisico en er zijn rottende plekken gevonden in de stammen. Hierdoor ontstaat een groot risico op afbrekende takken en op aantasting van de wortelstelsels waardoor de bomen hun stabiliteit verliezen. Dit vormt een gevaar voor passanten, maar ook een bedreiging voor het cultuurhistorisch erfgoed nabij de bomen, de zogenaamde plofhuisjes en de monumentale sluisbrug."
Kunnen de (beschermde) diersoorten in dit natuurgebied deze zestien oude bomen wel missen? Persvoorlichter Penders: "Ja, dat kunnen ze. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar beschermde diersoorten. De bomen staan in hun foerageergebied, maar vormen geen onmisbare huisvestingsplek voor de dieren."

De bomen worden in oktober gekapt. Natuurmonumenten gaat er nieuw groen voor terug planten. "Er komen gewassen die vanuit de geschiedenis en cultuurhistorie horen bij deze plek. Gewassen die goed zijn voor insecten en vogels", aldus Penders.

Niet gerust

'Bomen vormen een gevaar voor zowel passanten als erfgoed'

Greet Schutte is er niet gerust op: "Straks zijn de meeste bomen weg, is de rust verstoord, het leefgebied van de dieren weg, de mooie aanblik aangetast en daarmee ook een groot deel van de idylle."