De nieuwbouw naast FC Weesp is ook goed nieuws voor de gemeentekas.
De nieuwbouw naast FC Weesp is ook goed nieuws voor de gemeentekas. Foto: André Verheul

Voorzichtig beleid houdt financiële positie gemeente Weesp stabiel

De gemeente Weesp is niet scheutig met het uitgeven van geld. Eerst goed nadenken, dan pas gaat de gemeentekas open. De jaarrekening 2016 ziet er dan ook keurig uit.

WEESP Bij zijn aantreden in februari 2015 als wethouder Financiën gaf Joop Overmars al aan niet van onzekerheden te houden. Nu de jaarrekening van 2016 er ligt, stelt hij tevreden vast dat in elk geval een van die punten op een goede manier is afgesloten: de Papelaan.

Het langdurige project aan de Papelaan heeft Weesp prachtige nieuwe sportaccommodaties opgeleverd, maar ook de nodige financiële kopzorgen. De hele handel moest betaald worden uit woningbouw op de Papelaan. Die woningbouw kwam jarenlang niet van de grond, maar nu is de bouw van de 6 Weesper Straatjes in volle gang, zijn de eerste bewoners in hun huizen getrokken en heeft de gemeente de centen van de bouwgrond binnen. "Onze schuldpositie is hierdoor aanzienlijk verminderd", zo zet Overmars er tevreden een streep onder.

Met de jaarcijfers in de hand mag je stellen dat de gemeente een verantwoord financieel beleid voert. De wethouder van dienst is het daar uiteraard mee eens. "Ik denk dat je dat zo mag constateren. Het is een vrij zuinig beleid. Geen grote uitgaven, geen grote projecten. Dat verwacht ik het komende jaar ook niet. We zijn heel prudent met het aangaan van nieuwe verplichtingen. We proberen zo veel mogelijk de boel stabiel te houden. Ook in verband met eventuele gemeentelijke samenwerkingen en fusies is het belangrijk een normale vermogenspositie te hebben."

Je zou ook kunnen zeggen: het gaat Weesp financieel kennelijk prima af, is het wel nodig om te fuseren? "Tja, dat zou je kunnen denken", reageert Overmars. Maar dan wijst hij op een punt van zorg. Om de boel draaiende te houden, heeft Weesp zich de laatste jaren in allerlei samenwerkingen met andere gemeenten gestort. Zo worden belastingen en Sociale Zaken met de gemeente Stichtse Vecht gedaan en het Sociaal Domein weer met Gooise Meren. "Dat leidt tot een complexe situatie als het gaat om de controle daarop", legt Overmars uit. "Je kunt je voorstellen dat het overzicht in Weesp weleens een beetje weg is. Tussentijds bijsturen is lastiger. De keerzijde van alle samenwerkingen is dat de controle door onze mensen en de gemeenteraad een stuk lastiger is. Waar haal je je informatie vandaan? Wie overziet op een gegeven moment nog het geheel?" Bij een intensieve samenwerking met één sterke gemeente of een gemeentefusie wordt dat volgens Overmars een stuk overzichtelijker, mits de betreffende gemeentetaken in één hand komen.

Klein overschot

Terug naar de jaarrekening 2016. Hoe zien de cijfers eruit? De gemeente Weesp leek het jaar af te sluiten met een beperkt nadelig resultaat, maar op de valreep is er toch een klein overschot doordat de uitkering van het Rijk hoger uitpakte. De totale omzet van de gemeente bedraagt zo'n 48 miljoen euro. Het grootste deel van dat geld gaat op aan jaarlijks terugkomende zaken zoals onderhoud aan wegen en gebouwen, riool, afvalverwerking en diensten in de vorm van taken burgerzaken, bouw- en woningtoezicht en toezicht en handhaving.

'Alle samenwerkingen maken de controle een stuk lastiger'

Op het gebied van het Sociaal Domein is er veel werk verzet. Daarnaast was 2016 het jaar van de deregulering van de plaatselijke verordening, het schansenplan, voorbereiding van woningbouw in de Bloemendalerpolder, start woningbouw in Leeuwenveld 3 en de 6 Weesper Straatjes, voorbereidingen voor nieuwbouw van scholen in de Bloemendalerpolder, opknappen van winkelcentrum Hogeweij, ondersteunen van sportieve en culturele activiteiten en de aanstelling van een buurtsportcoach. Punt van zorg blijft het aantal bijstandsgerechtigden. Conform het landelijk beeld is er nog steeds sprake van een toename. Zowel de uitvoeringskosten als de uitkeringskosten overschrijden de beschikbare budgetten fors.

De gemeenteraad toonde zich content met de cijfers, maar kraakte enkele kritische noten over de zorgvuldigheid van informeren.

Wethouder Joop Overmars van Financiën.