Vanaf links: Jonsen, Chintiya, Paul, Kadek en Orchid.
Vanaf links: Jonsen, Chintiya, Paul, Kadek en Orchid.

Steuntje in de rug voor schoolkinderen Bali en Lombok

WEESP Paul Korzelius uit Weesp gaat eind deze week met zijn gezin op vakantie naar Bali en Lombok. Maar denk niet dat hij daar drie weken in een hangmat cocktails uit een kokosnoot gaat drinken. Samen met de Balinese Orchid is hij van plan vele tientallen kanskinderen van schoolspullen te voorzien.

door Marieke van Veen

Het wordt een beetje een traditie, want dit wordt het derde jaar dat Paul schoolkinderen in Indonesië een steuntje in de rug geeft. De Weesper is getrouwd met Yvonne Pourchez, medewerkster van de Weesper HAIRGallery. Zij heeft Indonesische roots.

Het begon met Kadek

Tijdens een van hun vakanties daar leerde het stel Orchid kennen, eigenaresse van een reisbureau op Bali. Er ontstond een hechte vriendschap. Op een dag bezochten ze de nu 8-jarige Kadek, een neefje van Orchid's echtgenoot Jonsen. Kadek woont in een kampong. Paul: "Een grote familie in een huis zo groot als een slaapkamer, en dan ook nog eens zonder ramen. Ik wilde graag iets voor die kinderen doen. Ik stelde Jonsen voor om wat speelgoed te kopen. Maar hij zei toen: 'Koop dan liever schoolspullen voor ze, daar hebben die kinderen tenminste echt iets aan'.

Goedgevulde schooltas

'We regelen alles zelf en kunnen elke euro verantwoorden'

Paul zocht contact met zijn collega's van Roche Diagnostics in Nederland. Zijn idee om iets voor deze kinderen te doen werd enthousiast ontvangen. Die eerste keer kon hij aan 50 kinderen schoolspullen overhandigen. Dat smaakte naar meer, vorig jaar verraste hij 100 schoolkinderen op Sumatra en nog eens 35 schoolkinderen op Bali met een goedgevulde schooltas. "Dit keer willen we weer pakketten samenstellen voor zo'n 35 kinderen op Bali en 40 kinderen op Lombok. Hoeveel kinderen we dit jaar daadwerkelijk kunnen helpen, is afhankelijk van onze financiële middelen."

Elke euro verantwoorden

De Weesper is bezig geld in te zamelen via vrienden, zijn werk en het werk van Yvonne, maar hij kan zich voorstellen dat er meer Weespers zijn die een kleinschalig project als dit een warm hart toedragen. "We regelen alles zelf en kunnen daardoor garanderen dat iedere euro goed terechtkomt. De schoolspullen worden in Indonesië gekocht, wat goed is voor de middenstand daar. Orchid helpt ons daarbij, zodat we zeker weten dat we een goede prijs betalen. Ze legt voor ons ook het contact met kampongs waar kinderen wonen die deze hulp zo hard nodig hebben. We steken hier veel tijd en energie in, niets blijft aan de strijkstok hangen."

Updates Facebook

Een schoolpakket kost tien euro per kind. Meer of minder doneren mag ook. Wie de actie van Paul en Orchid wil ondersteunen kan zich aanmelden via de Facebookpagina van Paul. Hij belooft tijdens zijn reis regelmatig updates te plaatsen, zodat gulle gevers het project kunnen volgen. Omdat de spullen ter plekke worden gekocht, kunnen belangstellenden nog tot begin augustus geld doneren. Korzelius en zijn gezin zijn tot ongeveer half augustus in Indonesië.

Aanmelden kan via facebook.com/paul.korzelius