Vanuit de pipowagen heb je een onbelemmerd uitzicht op het weiland.
Vanuit de pipowagen heb je een onbelemmerd uitzicht op het weiland.

Via huisjes en pipowagen
naar indoorcamping

Tekst en foto's: Marieke van Veen

WEESP - Waarom heeft Weesp geen camping, vroeg WeesperNieuws-columnist Nora Schenk zich onlangs af. Nou, hij komt eraan hoor Nora. Bed & Breakfast Boerderij Honswijck aan de Lange Muiderweg wil er eentje beginnen. En niet zomaar een: het gaat om een indoorcamping.

Kamperen, je vindt het geweldig of je vindt het niks. Als je het niks vindt, komt dat waarschijnlijk vooral omdat je een hekel hebt aan kou en regen. Een indoorcamping is een heel ander verhaal. De caravans staan in een overdekte schuur. Dus geen weggewaaide voortent, geen natte slaapzak en geen nachtelijke survival met een wc-rol onder je arm.
Bedenker van dit initiatief zijn Irmgard Wortel en haar partner Nico. Irmgard leidt ons rond op het erf, waar nu ook al twee vakantiehuisjes en een pipowagen staan. Een derde vakantiehuisje, geschikt voor rolstoelers, is in aanbouw. Irmgard en Nico runnen een klein boerenbedrijf met 35 melkkoeien, maar doen daar allebei nog van alles naast. Niet alleen omdat het in de melkveesector - zeker een paar jaar geleden - heel lastig was om het hoofd financieel boven water te houden, maar vooral omdat ze allebei graag breed denken. Nico is ook timmerman en Irmgard runt de B&B. Hierdoor kan het boerenbedrijf waar Nico is opgegroeid en waar ook zijn vader is geboren, blijven bestaan.

Veel privacy

De twee hebben eigenhandig een oude schuur omgebouwd en ingericht tot twee vakantiewoningen. Het duurde vier jaar voor alles klaar was, maar in 2015 konden dan de eerste gasten komen. Later kwam daar een pipowagen bij. De Bed & Breakfast heeft sindsdien een goede naam opgebouwd, de accommodaties staan zelden leeg. De gasten komen uit alle windstreken, tot aan Dubai aan toe. "Alle huisjes hebben een eigen toilet en keuken, dat geeft ons en de gasten veel privacy. Ik hoef niet om acht uur croissantjes af te bakken. Dat kan ook niet, want dan ben ik bij de kalfjes", vertelt Irmgard.

B&W positief

'Ik kan niet om 8 uur croissantjes bakken, dan ben ik bij de kalfjes'

En nu is er dus een nieuw plan: een indoorcamping. "Zoiets heb je nog niet hier in de omgeving. We gaan achterin een nieuwe opslag bouwen voor maaimachines en dergelijke. Maar die machines staan daar alleen in de herfst en winter. In het voorjaar en de zomer staat die opslag leeg. We willen er vier caravans in zetten, met een gezamenlijke keuken en badkamer." Ze hebben voor de camping toestemming nodig van de gemeente. B & W staan positief tegenover de plannen.

Als hij klaar is met melken gaat Nico verder met het derde vakantiehuisje.