Welstandsvrij bouwen geldt niet voor iedereen in Weesp

WEESP Een aantal inwoners van Weesp krijgt meer vrijheid bij kleine veranderingen aan hun woning, zoals een dakkapel of een aanbouw.

door André Verheul

De gemeenteraad is akkoord gegaan met het welstandsvrij verklaren van een deel van Weesp. Daarmee volgt de raad de landelijke versoepeling van de Woningwet op dit punt. Dat levert verlichting van de werkdruk bij de gemeente en meer vrijheid voor de inwoners op. Die vrijheid krijg je niet als je in de Weesper binnenstad woont of in sommige aangrenzende buurten. Ten eerste omdat deze versoepeling niet mag gelden voor beschermd stads- en dorpsgezicht en voor monumenten. Dus moeten ook in Weesp de karakteristieke wijken buiten het nieuwe beleid vallen. Maar ook omdat op aandringen van onder meer de Historische Kring Weesp de welstandscirkel is verruimd naar de Singelbuurt (het Rode Dorp), de wijk Zuid (Dudok-signatuur) en de Beatrixlaan. Deze wijkjes zijn zo karakteristiek, dat de raad het hier niet aandurft de dakkapellen en bijkeukens aan de bewoners over te laten. In de andere delen van Weesp maakt het niet uit dat er misschien iemand met een kleinschalige woningaanpassing uit de bocht vliegt.

Het nieuwe beleid is een proef. Na tweeënhalf jaar wordt er geëvalueerd. Dat geldt voor het beleid, niet voor de in de tussentijd gerealiseerde bouwsels.

Welstandsvrij betekent het niet dat je bang moet zijn dat je buurman een wolkenkrabber in z'n tuin bouwt. Bouwhoogtes, volumes en bouwvlakken worden geregeld in het bestemmingsplan en daar blijft de gemeente nadrukkelijk aan het stuur. Ook zijn daar nog de bouwbesluiten en bouwverordeningen. Welstandsvrij betekent wel dat bijvoorbeeld kleur en ontwerp naar eigen inzicht mogen.

De welstandsvrije zone past in het collegebeleid om het aantal regels terug te dringen. CDA en DSB vinden het een slecht voorstel, de andere partijen gingen akkoord. WSP-fractievoorzitter Lars Boom sloot af met: "Het is mooi dat de raad op deze manier het vertrouwen aan inwoners geeft."

Niet bang zijn voor wolkenkrabbers in tuin buurman