Maandag kruipt hier een dikke laag beton over de vloer en door de gaten in de funderingskolommen en muren.
Maandag kruipt hier een dikke laag beton over de vloer en door de gaten in de funderingskolommen en muren.

300 kuub beton stroomt de Laurentiuskerk in

WEESP Of het een beetje stevig wordt. "Och man!", zegt de betonvlechter en kijkt omhoog naar de afgetopte spits van de Laurentiuskerk. "Hier kun je straks een hele bunker opzetten."

door André Verheul

Het maken van een nieuwe draagconstructie voor de Laurentiuskerk loopt op schema. In de kerk ligt nu een betonnen werkvloer met daarop een ruitjespatroon van staal. Het is de bewapening waar de nieuwe betonnen draagvloer over wordt uitgestort. Een man of tien is bezig om het invlechten van het stalen raamwerk te voltooien.

Begin juni werd hier de oude kerkvloer weggehaald en is de grond anderhalve meter uitgegraven. De bovenkant van de funderingskolommen kwam daarmee bloot te liggen, zoals op de foto hierboven goed is te zien. In de grond zijn 130 holle palen geslagen, tot soms wel 16 meter diep. Die holle palen zijn opgevuld met beton. Daar ligt nu een werkvloer met het stalen vlechtwerk op: in totaal 30.000 kilo aan staal. Maandag gaat de betonkraan open. Dan stroomt er 300.000 liter beton de kerk in, de inhoud van zo'n dertig cementwagens. Het beton vindt kruipend zijn weg over de werkvloer en door het stalen vlechtwerk. Maar ook - en dat is de grote truc - door grote gaten die de afgelopen maand zijn gemaakt door de funderingskolommen en op allerlei plekken in de kerkmuren. Ook in die gaten zit staal gevlochten voor de bewapening, rond zware ijzeren balken voor nog meer stevigheid.

Als vervolgens al dat beton in de kerk en in alle hoeken en gaten uithardt, vormt het een 45 centimeter dikke constructieve draagvloer die het gewicht van het gebouw overneemt. Oftewel: de nieuwe fundering. Op dat moment stopt het verzakken van de kerk. "Het beton is na 28 dagen op zijn eindsterkte. Waarschijnlijk zal de vloer een paar dagen eerder al het gewicht overnemen. Het precieze moment weten we niet, we zullen er ook niets van merken. De oude fundering blijft uiteindelijk, als het wegrotten doorgaat, als ballast onder de kerk hangen", legt hoofduitvoerder Marcel Rijnhart uit. Hij kijkt trots over het ijzeren ruitjespatroom in de kerk uit. "Dit is nog maar de helft hoor, er komt nog een laag doorheen gevlochten."

Kijkje nemen

Zaterdag kan van 10.00 tot 12.00 een kijkje genomen worden

Aanstaande zaterdag (29 juni) is er van 10.00 tot 12.00 uur weer een mogelijkheid voor publiek om te kijken hoe het werk vordert. Bij de entree wordt een plek ingericht waar belangstellenden over het stalen raamwerk kunnen uitkijken, om zo een beeld te krijgen van dit cruciale werk dat straks voorgoed onder de grond verdwijnt.

In totaal verdwijnt 30 ton staal in de draagvloer van de kerk.