Lieneke en Juliën Bauwens - Steinwand.
Lieneke en Juliën Bauwens - Steinwand. Foto: Marieke van Veen

Van het ene diamanten huwelijk naar het andere

WEESP "Ik doe zaterdag gewoon extra mijn best in de sportschool", belooft burgemeester Bas Jan van Bochove zichzelf bij een nieuwe hap taart. Zowel maandag als dinsdag ging de burgervader op visite bij een diamanten bruidspaar. Daar maakt hij graag tijd voor vrij.

Maandag ging hij langs bij Juliën (86) en Lieneke (82) Bauwens. Die hadden vanwege hun 60-jarig huwelijk een huis vol visite. Van Bochove wilde alles weten over het leven van het echtpaar. Ze vertelden hem dat ze al 55 jaar inwoners van Weesp zijn. Ze kwamen in 1962 vanuit Amsterdam hierheen omdat Juliën werk had gevonden bij Philips Duphar. Eerst kregen ze een zoon, poppenspeler en trouwambtenaar Alexander Bauwens, daarna volgden drie dochters.

De twee zijn gek op varen. Tot een paar jaar geleden hadden ze nog een eigen boot. Toen de kinderen nog thuis woonden gingen ze met het hele gezin op vaarvakantie. Ook met z'n tweeën zijn ze blijven varen. Ongeveer vier jaar geleden werd Juliën getroffen door hersenvliesontsteking. Het zag er heel slecht uit, toch herstelde hij redelijk. Maar het onderhouden en besturen van een boot moest hij opgeven. Sinds de noodgedwongen verhuizing uit de inmiddels gesloopte Kostverlorenflat, woont het echtpaar in de Keulsevaartflat, aan de kant van de Stammerdijk. Ze genieten enorm van hun zicht op levendige vaarwater van Smal Weesp.

In september wacht het diamanten paar nog een groot Weesp: "Dat regelen de kinderen. We weten dat we op een bepaald moment klaar moeten staan, maar verder weten we helemaal niks."

Dinsdag waren Gijs (84) en Els (79) Bijl-Attema 60 jaar getrouwd. Het geboren en getogen Weesper echtpaar genoot zichtbaar van hun huwelijksjubileum. Het was goed te merken dat de twee nog erg van elkaar houden. "Dat we nu zestig jaar getrouwd zijn vinden we ook echt wel heel bijzonder. We genieten ook nog steeds elke dag samen."

Het huwelijksfeest van het echtpaar wordt groots gevierd en het bezoek van de burgemeester was eigenlijk een rustige tussenpauze na het eerste feest afgelopen weekend. Het echtpaar vertrok zaterdag met een grote bus naar Haarlemmerliede waar een hele dag lang met de hele familie gebowld en gegeten werd. "En met het bowlen deden de oudjes nog allemaal mee", glunderde Gijs nog na. "In september hebben we nu nog een keer feest. Dan gaan we met de kinderen een mooie bustocht maken."

Echtparen Bauwens en Bijl deze week zestig jaar getrouwd
Els en Gijs Bijl - Attema met de burgemeester (links).