Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk
Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Handhaving

De provinciale weg (N236) wordt verbeterd. Langs de weg staan borden met een rode driehoek: 'Werk in uitvoering'. Eronder hangt een bord met: maximumsnelheid 50 km. Als er aan de weg gewerkt wordt, is een snelheidsbeperking verstandig. Wat schetst mijn verbazing: deze snelheidsbeperking geldt dag en nacht. Wordt er midden in de nacht dan gewerkt? Ja… door mij! Ik word in het holst van de nacht gedwongen 50 km per uur te rijden, terwijl er toch echt niemand aan de weg werkt. Zoals bijvoorbeeld vanmorgen om 05.00 uur. De mensen waar ik naar toe rijd, willen graag dat ik gewoon 80 km rijd. Dat doe ik, al hoor ik dat er midden in de nacht ook bekeurd wordt. Is dat zinvolle handhaving? Onder het bord met de maximumsnelheid 50 had natuurlijk moeten staan: op werkdagen van 06.00-18.00 uur, of zoiets.

Met het gele autootje van de huisartsenpost rij ik regelmatig over de A1 naar Weesp. Wat zie ik nogal eens? Iedereen rijdt ons met grote snelheid voorbij! Wat zullen we nou hebben? Ik maande laatst de chauffeur tot meer snelheid. We gingen tenslotte naar iemand met een niersteenaanval. Zegt mijn chauffeur: 'Wij rijden de maximumsnelheid. Al die anderen rijden te hard'! De wisselborden waar 100 voor 120 kan verwisseld worden, staan al jaren op 100. Die 120? Daar gaat onze burgemeester zich nu voor inzetten!

Regelmatig loop ik 's avonds laat door de Slijkstraat en word ik bijna van mijn sokken gefietst. Ik kan dan ook nog verwensingen krijgen. Net als de brugwachter, die er wat van zegt als er mensen om de dalende bomen slalommen. De Slijkstraat is dag en nacht een voetgangersgebied. Dalende bomen: daar stop je voor, toch?

Handhaving kan alleen hand in hand gaan met een duidelijk, doordacht verbod met een begrijpelijk nut. 'Befehl ist Befehl.' hebben we achter ons gelaten. Natuurlijk hebben we er de pest aan, als we een bekeuring krijgen en dus moeten betalen. Zeker voor vuurwerk afsteken in de binnenstad. Toch werkt dat wel. Wie niet horen wil, moet maar voelen: in je portemonnee dus. Burgemeester, kijk kritisch naar al die verboden en… laat dan die controleurs maar komen!