De jongeren van Trainspotting helpen mee de moestuin op peil te houden.
De jongeren van Trainspotting helpen mee de moestuin op peil te houden.

Van de moestuin aan de Sportparklaan plukt iedereen de vruchten

De moestuin bij Trainspotting moet de cohesie in Weesp versterken. Het idee: als je samen plantjes laat groeien, groeit de onderlinge band ook.

WEESP Perenbomen, bramenstruiken, allerlei kruiden, bloemen... De gewassen zijn nog wat klein, maar dat komt vanzelf goed als iedereen er genoeg tijd, liefde en aandacht in blijft stoppen. De deelnemers zijn enthousiast, maar geven tegelijk aan dat ze best wel wat versterking kunnen gebruiken.

Het initiatief komt voort uit de nieuwe buurtpanels: clubjes enthousiaste Weespers die op wijkniveau de leefbaarheid in hun wijk verbeteren en/of versterken. De wens was om ook eens iets samen te doen, iets wijkoverschrijdends.

Welzijnswerker Marianne Versteijnen van Versa Weesp: "Het werd een moestuin. Een mooi idee, maar we hadden geen idee hoe we dat moesten aanpakken. We zijn begonnen met een oproep voor vrijwilligers. Dat leverde ons Anne op (zie foto rechtsonder). Samen met haar ben ik gaan uitzoeken wat er allemaal nodig was en hoe we het beste konden opstarten. Het begin is er. We hebben de tuin verdeeld in drie vakken: links fruit, in het midden kruiden en rechts groente en bloemen. We hebben nog ruimte over en bekijken nog wat we daarmee doen. Dat willen we het liefst overleggen met de vrijwilligers die we nog hopen te vinden. Zij gaan immers eten van deze tuin."

Terwijl Anne kijkt hoe het er met de kruiden voorstaat, vertelt ze: "Ik heb me aangemeld omdat ik een bezigheid zocht die me zowel inspanning als ontspanning zou opleveren. Ik kan door een ziekte niet werken en ben daarnaast mantelzorger. Ik zit dus veel thuis. Mijn werk in deze moestuin zorgt ervoor dat ik een frisse neus haal, contact heb met anderen en even mijn gedachten kan verzetten. Na een uurtje tuinieren kom ik weer helemaal verkwikt thuis."

Anne wordt onder meer bijgestaan door de jongens van jongerenwerker Burak Sandikci. Deze jongeren komen bijna dagelijks in Trainspotting om elkaar te ontmoeten, te chillen en te gamen. De moestuin ligt voor de deur. Voor ze de gamekamer induiken, pakken ze de gieter en geven ze de gewassen water. Ook helpen ze met harken en schoffelen. Hoe moet dat straks, als ze voor de zomervakantie Weesp uit gaan en de plantjes het water juist zo nodig hebben? Sandikci: "We zijn aan het kijken of we een buitenkraan kunnen realiseren. De jongens zijn niet allemaal tegelijkertijd weg en sommige blijven thuis." De jongerenwerker werkt aan een toekomstplan voor Trainspotting: "We denken ook aan kooklessen. Het zou geweldig zijn als we de ingrediƫnten hiervoor vers uit eigen tuin kunnen halen."

Vrijwilliger Anne ontfermt zich over de kruidentuin.