Deborah Schouten was in 2015 en 2016 de snelste vrouw en snelste Weespse van de WeesperNieuws Triatlon.
Deborah Schouten was in 2015 en 2016 de snelste vrouw en snelste Weespse van de WeesperNieuws Triatlon. Foto: Christian Pfeiffer

Hoe komt Deborah fit de vakantie door? WeesperNieuws Triatlon

WEESP Vakantie; voor veel mensen komt dat neer op luieren aan het strand of zwembad, ijsjes eten, nippen van cocktails en iedere dag uitgebreid lunchen en dineren. Niet zo gek dus dat een groot deel een paar kilo zwaarder thuiskomt. Deelnemers van de WeesperNieuws Triatlon (het is zondag 3 september voor je het weet) kunnen zich dit vakantiegedrag niet permitteren. Hoe gaan zij om met de zomerse verleidingen? Deze week Deborah Schouten.

door Marieke van Veen

Deborah Schouten (29) gaat voorlopig nergens heen. De Weespse heeft net een nieuwe baan in het Antoni van Leeuwenhoek en zit nog middenin haar inwerkperiode. Pas in oktober pakt de triatlete haar koffer voor een weekje Spanje. Maar dat is eigenlijk een sportvakantie.

Halve triatlon Ibiza

"Ik doe samen met Paula van der Pouw en Tanja Oldenhof mee aan de halve triatlon van Ibiza. Daar zitten nog een paar dagen omheen, dus dat beschouw ik meteen maar even als een vakantie." Om toch een beetje dat vakantiegevoel te hebben, pakt ze tussen alle trainingen door soms een terrasje. "Dan neem ik een frisje, ik drink eigenlijk nooit alcohol. Omdat dat slecht samen gaat met sport maar ook omdat ik vanwege mijn werk in het ziekenhuis - ik ben anesthesiemedewerker - zie wat drank allemaal kan veroorzaken."

Burn-out

'Vrienden verklaren me soms voor gek, maar ze accepteren me wel'

Als Schouten de touwtjes al een beetje laat vieren, dan is dat eerder in de winter. "Dan heb ik meer tijd voor gezellige avondjes met vrienden. Het voorjaar en de zomer draaien voor mij puur om de sport. En dat is het bij mij alles of niets. Vrienden verklaren me wel eens voor gek als ik weer eens een feestje of verjaardag moet afslaan. Maar nooit verwijtend, ze accepteren me zoals ik ben." De Weespse boekt momenteel het ene sportieve succes na het andere. "Twee jaar geleden raakte ik in een burn-out. Ik zit nu in het staartje daarvan en voel steeds sterker worden. Sporten heeft me door die nare tijd heen geholpen, geestelijk, maar bijkomend voordeel is dat ik nu heel fit ben."
Toch moet ze soms een pas op de plaats maken. "Door die burn-out werd ik gedwongen beter naar mijn lichaam te luisteren. Dat betekent toegeven aan het feit dat mijn lijf soms een rustdag nodig heeft. Dan ga ik met een boek op de bank. Ik ben dan altijd eerst wat onrustig, maar weet me er uiteindelijk wel aan over te geven."

Volgende week: Marc Schouten