De liggers worden over de Stammerdijk en de Gaasp getakeld. Komende week verplaatst het werk zich naar de provincialeweg.
De liggers worden over de Stammerdijk en de Gaasp getakeld. Komende week verplaatst het werk zich naar de provincialeweg. Foto's: Hans Peijs

Volgende lading betonnen liggers voor brug A9 over de Gaasp

Liefhebbers van spectaculaire bouwklussen kunnen de komende periode hun hart weer ophalen bij het viaduct over de Gaasp.

DIEMEN 26 betonnen liggers liggen over de Gaasp op de grens met Diemen. Van 14 tot en met 21 augustus volgen er nog eens 39. Het maakt deel uit van de werkzaamheden aan de A9.

De werkzaamheden aan de A9 zijn ingrijpend. In opdracht van Rijkswaterstaat wordt er een landtunnel gemaakt waarin de snelweg straks wordt weggestopt. Om ruimte voor de tunnel te creƫren, is de snelweg tijdelijk iets verplaatst. Een ingenieus project dat door menig automobilist van achter het stuur al maanden wordt gevolgd met bewondering - en vanwege omleidingen en afsluitingen soms ook met ergernis.

50 meter

Hoewel hij deze zomer bouwkundig voltooid wordt, komt de A9-tunnel pas in 2020 in gebruik. Eerst moeten de technische installaties, de veiligheid en de aansluiting van de lokale wegen in orde worden gebracht. En dat kan pas nadat de nieuwe A9 een bredere brug over de Gaasp heeft, pal naast het Riverside-hotel. Vorig jaar werden daar ook al van die grote betonnen palen op hun plek gehesen. Dat was voor het eerste deel van de snelwegbrug. De afgelopen maanden zijn aan de Diemer zijde de pijlers (assen) voor het tweede deel van de brug aangebracht. De brug is verdeeld in vijf brugdekken. Elk dek wordt opgebouwd met dertien betonnen liggers. De liggers zijn gemaakt in Friesland. De langste liggers (50 meter) kwamen op een ponton via de Gaasp naar de bouwplaats, de andere via de Provincialeweg. Grote hijskranen leggen de liggers op hun plek: horizontaal op de dwarsbalken boven de assen.

Afgesloten

Van 24 tot en met 30 juli werden de liggers gehesen vanaf de Stammerdijk. Nu verplaatst het werk zich naar de Provincialeweg N236. Op maandag 14 en dinsdag 15 augustus wordt er gehesen voor het brugdeel naast de weg en kan het verkeer langs het werk rijden. Van woensdag 16 tot en met maandag 21 augustus zijn de liggers aan de beurt die over de Provincialeweg komen. Om dat veilig uit te kunnen voeren, is de Provincialeweg van woensdag 16 augustus 6:00 uur tot en met zondag 20 augustus 22:00 uur (en als het werk uitloopt tot en met maandag 21 augustus 22:00 uur) ter hoogte van de brug over de Gaasp voor al het verkeer afgesloten. Er staan gele borden met een omleidingsroute. Wie de hijsklus wil aanschouwen kan op veilige afstand terecht. De werklui die deze klus uitvoeren, maken lange dagen: het hijsen is, ook in het weekeinde, van 7.00 tot 19.00 uur. Los van deze werkzaamheden is zoals bekend de N236 nog tot eind augustus afgesloten bij Driemond.

De langste liggers zijn 50 meter en komen aan per schip
De liggers komen op de pijlers.