Op het dak van de sporthal in Aetsveld komen 116 zonnepanelen. Maar er is meer nodig.
Op het dak van de sporthal in Aetsveld komen 116 zonnepanelen. Maar er is meer nodig. Foto: Gemeente Weesp

In 2030 energieneutraal, hoe realistisch is dat?

WEESP In 2030 moet Weesp energieneutraal zijn, zo staat in het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Weesp. "Die ambitie is gigantisch", zegt wethouder Herman Tuning van milieu. Hoe denkt hij dat te realiseren?

door André Verheul

In de gemeenteraad kraakte D66 kritische noten over het uitblijven van concrete maatregelen die een beetje zoden aan de duurzame dijk zetten. De collectieve zonnepanelenactie van dit jaar was mooi, maar daarna viel het stil. Er mag wel een tandje bij, zo werd de GroenLinks-wethouder voorgehouden. Tuning: "Die kritische noot vind ik niet terecht, maar ik snap hem wel. Vorig jaar hebben het duurzaamheidsbeleid vastgesteld en daarin de grote ambitie gezet om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat klinkt mooi, maar wat zeg je dan eigenlijk? In regionaal verband hebben we daarom een nulmeting laten uitvoeren en om te zien welke stappen we de komende 13 jaar - en dat is al snel hè - moeten zetten om in 2030 energieneutraal te zijn. Daar komen de gekste dingen uit: 700 windmolens bijvoorbeeld. Of 1,2 miljoen zonepanelen", zo noemt de wethouder een paar dwarsstraten. "Wat hiermee duidelijk is: de ambitie is gigantisch en we móeten inderdaad nu stappen zetten."

Dak sporthal

Tuning legt uit dat het realiseren van de 2030-ambitie sowieso op regionaal niveau moet, misschien zelfs bovenregionaal. Maar het begint met lokale stappen. Hij somt een lijst met zaken op om het kritiekpunt van D66, dat er te weinig gebeurt, te pareren. "Het dak van Sporthal Aetsveld ligt sinds kort vol met zonnepanelen, ik wil dat ook op andere gebouwen, zoals de City of Wesopa. We hebben de collectieve inkoopactie van zonnepanelen gehad voor bewoners, daar komt nu een vervolg op voor bedrijven. We zijn aan het kijken hoe we het stadhuis kunnen verduurzamen, er is beleid voor laadpalen voor elektrische auto's, ik wil duurzame mobiliteit nog verder hand en voeten geven. Nu al zijn we bezig om voorbereidingen te treffen voor het vervangen van het aardgasnetwerk van Liander. Kortom: we zijn lokaal al van alles aan het doen, de volgende stap is dat we regionaal dingen op elkaar gaan aansluiten." Een voorbeeld daarvan is Hilverzon. Deze ledencoöperatie uit Hilversum koopt zonnepalen in op collectieve daken (sporthallen, grote bedrijven, kerken, scholen) om deze collectief te exploiteren. "Dat is iets voor mensen die zelf geen of onvoldoende zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen, maar wel willen investeren en meeprofiteren van zonnestroom", legt Tuning uit, die met de Hilverzon in gesprek is om hun initiatief ook in Weesp te lanceren.

Roadmap

'Meer nodig dan vage formuleringen over samenwerken in regio'

Klinkt allemaal mooi, maar er zit veel toekomstige tijd in het betoog van de wethouder. We willen dit, we gaan nog dat… Het is te vrijblijvend voor wie zichzelf torenhoge ambities heeft opgelegd, vindt D66-fractievoorzitter Christian Zierleyn. "We moeten meer doen dan vage formuleringen over samenwerkingen in de regio. Als we de ambitie van 2030 willen halen, hebben we een roadmap nodig. Waarop staat welke doelen we elk jaar moeten bereiken om in 2030 energieneutraal te zijn. Zo'n roadmap is er helemaal nog niet."

Dat die roadmap er moet komen, daar is Tuning het mee eens. Hij zegt ook toe dat die er komt. "Maar hij is niet zo maar gemaakt, tenminste niet als het geen papieren tijger moet zijn. Ik heb nu een nulmeting, het eerste jaar gaan we goed monitoren."

In november volgt een duurzaamheidsconferentie met de andere gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek en dan zal, zoals een van de bestuurders het heeft omschreven, het emplacement geschetst zijn. Om die beeldspraak dan maar door te trekken: daarna kan Tuning de stationnetjes neerzetten en de vertrektijden uitrekenen. "Dat zal een dynamisch document blijken, waarmee we soms moeten bijsturen of versnellen."