Voor Marjan en Jan uit Middenmeer is Weesp al 15 jaar vaste prik tijdens hun vaarvakanties.
Voor Marjan en Jan uit Middenmeer is Weesp al 15 jaar vaste prik tijdens hun vaarvakanties. Foto: Marieke van Veen

Zomerserie: Groeten uit Weesp
Jan en Marjan zijn gek op oude stadjes

Het is vakantietijd, veel Weespers zijn elders op deze wereld. Maar er zijn ook mensen die vakantie vieren in Weesp. Wie zijn die mensen?

WEESP Mogen we aan u voorstellen: Jan en Marjan uit Middenmeer. Ze zijn 45 jaar getrouwd, met pensioen en gaan al jaren met de boot op vakantie. Vrijwel elke vakantie is er een tussenstop in Weesp, aan de kade van de Korte Stammerdijk.

Waarom een bootvakantie?
"We zijn er via vrienden mee bekend geraakt. We mochten een paar keer met ze mee en waren al snel verkocht. Toen hebben we een paar jaar in de zomer een boot gehuurd om te proeven. Dat beviel goed. Ik ben toen zelf een boot gaan bouwen. Hoe? Door overal goed te informeren en rustig de tijd te nemen. Ik heb er tien jaar aan gewerkt. Ik werkte toen nog en we hadden een druk gezin. Het moest allemaal 's avonds en in het weekend. Maar het is gelukt. We zijn er heel blij mee. Wij hoeven niet op wintersport of met een vliegtuig naar de zon, laat ons maar lekker varen."

Waar gaat de reis naartoe?
"We varen vaak dezelfde route: via Alkmaar en Purmerend naar Weesp. En dan door naar de Randmeren. In totaal blijven we vijf weken weg. Tussendoor komen de kinderen en kleinkinderen waarschijnlijk ook nog een paar dagen."

Wat is er zo leuk aan Weesp?
"We wonen zelf in een platte polder, met weinig historie. Misschien dat we daarom oude stadjes zo leuk vinden. We proberen tijdens onze vakantie zoveel mogelijk van dit soort gezellige plaatsjes aan te doen."

Gaan jullie ook Weesp in?
"Ja, om boodschappen te doen, een ijsje te eten bij Nelis' IJssalon en om even rond te struinen in de kringloopwinkel. Uit eten gaan of een terrasje pakken doen we niet zo vaak, we koken meestal aan boord en eten op de boot."

En op cultureel gebied?
"Van de week kregen we toevallig informatie toegestopt over 'Uit de schaduw', over de Afrikaanse bedienden van de Weesper notabelen. Een tentoonstelling met allerlei activiteiten daaromheen, zoals een stadswandeling. Dat lijkt ons wel leuk. We gaan proberen dat nog te doen voor we weer verdergaan."

'Wij hoeven niet op wintersport of met een vliegtuig naar de zon'

Zien we jullie nog eens terug?
"Vast wel. Weesp heeft een tijdje een slechte naam gehad, wat betreft de ligplaatsen hier aan de Korte Stammerdijk. Er was veel overlast door handjeugd. We hebben het jaar daarop overwogen Weesp te laten zitten en door te varen naar Muiden, zo erg was het. Gelukkig hoorden we via via op tijd dat het probleem in de tussentijd was opgelost. Gelukkig, want dit is een heerlijk plekje."

Als Jan en Marjan in Weesp zijn halen ze altijd een ijsje bij Nelis.