Michael en Mariëlle zijn nog druk aan het klussen.
Michael en Mariëlle zijn nog druk aan het klussen. Foto: Astrid Maas

'Wat ons opvalt, is dat in onze buurt geen oudere mensen wonen'

Veel (nieuwe) inwoners nemen deze zomer hun intrek in hun gloednieuwe woning. WeesperNieuws komt graag even kennismaken.

WEESP Weesp is op het moment een van de snelst groeiende steden. De nieuwbouwprojecten zijn populair en vele tientallen jonge gezinnen zijn al hiernaartoe verhuisd. Hoe bevalt het ze om in Weesp te wonen en komen hun verwachtingen van de stad aan de Vecht uit? Deze vragen stelden we aan vier gezinnen die wonen in de nieuwbouwwijken Leeuwenveld 3 en De 6 Weesper Straatjes.

In een hoekwoning in het begin van De 6 Weesper Straatjes wordt hard gewerkt. Het huis is casco opgeleverd en Michael en Mariëlle, beide 32 jaar, zijn daarom druk aan het klussen. "We zijn net klaar met de plafondplaten in de woonkamer en keuken", vertelt Michael. "Mijn ouders en schoonvader helpen ons gelukkig want om het samen, naast je werk te doen, is voor ons niet haalbaar, ook omdat we eind september in de woning willen. Natuurlijk hebben we wel mensen ingehuurd voor de keuken en badkamer. We waren in de veronderstelling dat het huis later opgeleverd zou worden, maar opeens kregen we te horen dat we de sleutel konden ophalen. Dus nu gaat alles in een stroomversnelling."

Beetje Amsterdam

Mariëlle vertelt dat ze geen Weespers zijn. "Michael komt uit Amsterdam en ik uit Edam. Wat ons wel opvalt, is dat veel mensen uit Amsterdam hier wonen. Maar ze zullen allemaal hetzelfde probleem hebben als wij en dat is dat er geen betaalbare woningen zijn in Amsterdam. Je kunt daar een appartement drie hoog kopen, maar zeker niet zo'n fantastische woning als dit. In Amsterdam wonen we nu nog in een appartement met een klein balkon en straks hebben we een achtertuin aan een slootje met een steiger. Wat wil je nog meer. Wat we ook leuk vinden aan deze wijk, is dat het midden in Weesp ligt bij een oude buurt met grote bomen en je hoort de vogels zingen." De reden om hier te wonen, is dat het dicht bij Amsterdam ligt. "We kenden Weesp niet en hebben eerst een paar keer rondgelopen voordat we ons hebben ingeschreven", gaat Michael verder met het verhaal. "We vonden het een gezellig stadje en door de grachten waan je je toch een beetje in Amsterdam. Wat ons ook opviel, is dat alles op loop- en fietsafstand is. Maar de belangrijkste reden, en ik weet bijna zeker dat dat voor veel nieuwe Weespers geldt, is dat er een station is." Mariëlle volgt de opleiding voor kinderarts aan het VU. "Ik ga daar met vaak met de trein heen. Michael werkt in Hoofddorp en we wisselen soms af wie er met de auto gaat of met de trein. Mijn opleiding duurt nog drie jaar en daarna weet ik niet waar ik ga werken en dan is Weesp ook ideaal omdat het centraal in Nederland ligt."

Fietsafstand

Zoals veel mensen van hun leeftijd, die een woning zoeken in de Randstad, hebben zij ook in Haarlem gekeken. Mariëtte: "Haarlem was geen optie want we konden daar geen woning vinden in onze prijsklasse en het ligt ook minder gunstig dan Weesp. Dus toen was de keuze gemaakt en zijn we ons alleen nog maar gaan richten op het Vestingstadje. We hebben dit niet alleen strategisch gekozen, maar ook om de charmes van Weesp met het leuke centrum en goede basis- en middelbare scholen. Nu hebben we nog kinderen maar in de toekomst hopelijk wel, dan zijn goede scholen belangrijk en dat het op fietsafstand is."

'We wonen midden in Weesp bij een oude buurt met grote bomen'

Wat ze wel opvalt, is dat ze hier geen ouderen mensen zien wonen maar eigenlijk alleen maar jonge gezinnen. Dat zien ze ook bij hun buren die allemaal rond de dertig en veertig zijn en vaak jonge kinderen hebben. En natuurlijk wordt hen ook de vraag gesteld of ze oud willen worden in Weesp en het antwoord is volmondig ja. "We hebben deze woning gekocht met het idee om hier nog heel lang te blijven wonen", aldus een enthousiaste Michael.