Stephanie Prinssen is tekstschrijfster, yogadocent en betrokken bij Weesp Gastvrij. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.
Stephanie Prinssen is tekstschrijfster, yogadocent en betrokken bij Weesp Gastvrij. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Helemaal mijn straatje

Omdat ik geen verhuisplannen heb, verdiep ik mij doorgaans niet in de aanwas van Weesp. Maar nu de eerste vergunning voor Weespersluis is aangevraagd en er straatnamen voor dit woongebied worden gezocht, las ik mij toch even in. Op de site wordt in ronkende marketingtaal ingespeeld op luxe wonen in een natuur- en waterrijk gebied. Met aantrekkelijke, historiserende woningen in fin de siècle-stijl wordt dé ideale woonplek gecreëerd voor levensgenieters die een vrolijk, rijk maar ook duurzaam en bewust leven willen leiden in een romantisch en kindvriendelijk woonlandschap. Voel je je al aangesproken? De eerst aan te leggen wijk is Lanenrijk, die als een parkachtige omgeving wordt voorgesteld met ruim betuinde woningen aan idyllische hofjes en lanen. Je zou er terstond het gevoel van fear of missing out van krijgen.

Maar goed. Het ging om nieuwe straatnamen. Het liefst van die niet te ingewikkelde, die thematisch bij elkaar passen. Door die klinkende reclamekoek denk ik dan meteen aan het lommerrijke Niet te betalenhof en de Kijk wat hebben wij het goedsingel in Doorsluiswijk. Waar je via het Bakfietsenplantsoen over de Hier klotst het tegen de plintenkade naar het Luierveld kuiert, een avontuurlijke natuurspeeltuin met ruimte voor weidedieren en een wilgenbos. Langs de aanwezige wildpaadjes kom je als vanzelf op de Laat maar waaienboulevard die naadloos overgaat in de Buurt van bezinning, waar bewust en duurzaam leven een symbiose aangaan met modern ondernemerschap. Dat vraagt gewoon om een Biologische buurboerpromenade en een Ik pluk de vruchten uit mijn eigen tuinstraat. Die trouwens beide uitkomen op het Plein van het goede leven, dat bruist van gezelligheid door de vele terrasjes en authentieke zaakjes.

Om dit bewuste leven wat op te schroeven, plaats ik daar ook de Verborgen armoedesteeg en de Dreef der eenzamen. En denk nou niet, daar heb je haar weer met haar linkse hobby of wat een beroerde straatnamen voor zo'n blijgeestig woongebied. Het zijn gewoon grote thema's die op dit moment spelen in Weesp. En ik geef er mee aan dat er meer bestaat dan alleen het leiden van een vrolijk, rijk en bewust en duurzaam leven.