Een abonnement op Don Bosco komt in het Kindpakket voor gezinnen op bijstandsniveau.
Een abonnement op Don Bosco komt in het Kindpakket voor gezinnen op bijstandsniveau. Foto: Marieke van Veen

'Niemand in Weesp hoeft in armoede te leven'

WEESP "Niemand in Weesp hoeft in armoede te leven", zei wethouder Herman Tuning (GroenLinks) twee weken geleden in deze krant. De voltallige gemeenteraad is het daarmee eens en ging voor de vakantie akkoord met een Kindpakket. "Een belangrijke stap, maar we zijn er nog niet."

Het Kindpakket voorziet in tegemoetkomingen in de kosten waar gezinnen met kinderen die op bijstandsniveau moeten rondkomen gebruik van kunnen maken. Voor een fiets bijvoorbeeld of kleding. In opdracht van de raad komen ook abonnementen voor speeltuin Don Bosco of toegangskaartjes voor voorstellingen in de City of Wesopa in het Kindpakket. De wethouder gaat dat nog dit jaar in orde maken, zo is zijn opdracht.
Het bestrijden van armoede is een belangrijke gemeentetaak die wordt uitgevoerd volgens landelijke regels en richtlijnen. "Lokaal maatwerk", zoals de wethouder het noemt. Om dat goed te kunnen doen, is er regelmatig contact met instanties en bewonersgroepen, zoals de Adviesraad Sociaal Domein. In dat kader heeft de gemeenteraad ook besloten dat er in het aanvraagformulier voor het Kindpakket ruimte is voor 'vrije keuzes'. "Bij het aanvragen van het Kindpakket vragen we naar waar nog meer behoefte aan is. Niet dat geldt: u vraagt, wij draaien. Maar het is wel een manier om uit te vinden waar lokaal behoefte aan is.", aldus de wethouder. Wie in aanmerking denkt te komen voor een van de regelingen, kan voor meer informatie terecht op de website van de gemeente Weesp. Via 'Inwoners' en vervolgens 'Werk en Inkomen' zagen we onder 'Toeslagen en vergoedingen' het volgende overzicht van regelingen voor mensen met een laag inkomen.

Collectieve Zorgverzekering

De gemeente Weesp heeft met zorgverzekeraar Menzis afspraken gemaakt over een collectieve verzekering voor inwoners met hoge zorgkosten.

Individuele inkomenstoeslag

Bestemd voor inwoners vanaf 21 jaar, die langdurig (3 jaar) een laag inkomen hebben, zonder zicht op inkomensverbetering.

Regelingen voor mensen met een laag inkomen op een rijtje

Declaratieregeling huisraad

Noodzakelijke huisraad en duurzame gebruiksgoederen: wasmachine, koelkast, fornuis, bed (inclusief matras), computer en fiets.

Reiskosten ouders met schoolgaande kinderen

Vergoeding van de reiskosten van de kind(eren).

Abonnementen en activiteiten

Voor bepaalde abonnementen en/of activiteiten kunnen personen met een laag inkomen voor henzelf en voor hun kind(eren) op aanvraag een vergoeding ontvangen.

Declaratieregeling ouders met schoolgaande kinderen

Kinderen tot 18 jaar, die in gezinnen leven met een laag inkomen, kunnen in aanmerking komen voor een ondersteuning van maximaal € 100,- per kind per kalenderjaar voor schoolgerelateerde kosten.

Jeugdsportfonds

Kinderen tot 18 jaar, die in gezinnen leven met een laag inkomen, kunnen in aanmerking komen voor ondersteuning vanuit het Jeugdsportfonds.

Jeugdcultuurfonds

Kinderen tot 18 jaar, die in gezinnen leven met een laag inkomen, kunnen in aanmerking komen voor ondersteuning vanuit het Jeugdcultuurfonds.

Kwijtschelding

Particulieren kunnen in aanmerking komen voor kwijtschelding als zij op grond van persoonlijke financiële omstandigheden niet in staat zijn de aanslag te betalen.

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand kan aangevraagd worden wanneer mensen kosten hebben die zij zelf niet kunnen dragen en die niet onder de genoemde regelingen vallen, maar die wel noodzakelijk en bijzonder zijn.