Marrit woont met haar gezin sinds een paar weken in Weesp.
Marrit woont met haar gezin sinds een paar weken in Weesp. Foto: Astrid Maas

'Ik hoop dat er straks een mix is qua huidskleur, geloof en achtergrond'

Veel (nieuwe) inwoners nemen deze zomer hun intrek in hun gloednieuwe woning. WeesperNieuws komt graag even kennismaken.

WEESP Weesp is op het moment een van de snelst groeiende steden. De nieuwbouwprojecten zijn populair en vele tientallen jonge gezinnen zijn al hiernaartoe verhuisd. Hoe bevalt het ze om in Weesp te wonen en komen hun verwachtingen van de stad aan de Vecht uit? Deze vragen stelden we aan vier gezinnen die wonen in de nieuwbouwwijken Leeuwenveld 3 en De 6 Weesper Straatjes.

In een van De 6 Weesper Straatjes woont sinds enkele weken Marrit (33) samen met haar man en hun twee jonge kinderen. "Zoals bijna iedereen komen ook wij uit Amsterdam. Om precies te zijn, woonden we in Amsterdam-Zuidoost vlak bij de Bijlmer", aldus Marrit. "Nu hebben we ongeveer dezelfde woning. In Amsterdam-Zuidoost heb je alleen maar de Amsterdamse Poort als centrum en dat vonden we op een gegeven moment niet meer genoeg."

Haarlem of Weesp

Marrit wilde graag in Weesp of Haarlem wonen voor de omgeving. "We zijn in Haarlem met onze zoektocht begonnen, wat veel andere Amsterdammers ook doen. We werken echter allebei in Amsterdam en omgeving en dan ligt Haarlem minder gunstig dan Weesp. Ook vonden we in Haarlem niet de woning van onze dromen. Wat we aantrekkelijk vinden aan Weesp is dat het een leuk, kleinschalig vestingstadje is. Voor ons was dat belangrijk. Maar als Weesp geen station had gehad, waren we hier niet eens gaan kijken. Voor ons werk gaan we met de trein naar Amsterdam en omgeving. Volgens mij is dat voor de meeste nieuwkomers de reden om voor Weesp te kiezen, en natuurlijk ook omdat de woningen hier betaalbaar zijn." Marrit is salesmanager en heeft de keuze om vanaf huis te werken of vanuit het hoofdkantoor dat in Diemen zit. "En dan is Weesp heel dichtbij. Ook ben ik verantwoordelijk voor heel Noord-Holland en een stukje Flevoland en dat is ook een van de redenen dat we Weesp aantrekkelijk vonden: het ligt centraal en dat is voor mij belangrijk omdat ik veel onderweg ben."

Andere culturen

"Ik hoop wel dat als iedereen hier woont er een mix is qua huidskleur, geloofsovertuiging en achtergrond. Meer een mix zoals de samenleving in Amsterdam, maar ik denk dat dit moeilijk wordt omdat hier veel tweeverdieners met kinderen wonen en dan blijft het vaak een 'witte' wijk. Aan de oude wijk hier tegenover is die diversiteit er wel, dus misschien verandert dit in de toekomst ook hier. Als onze kinderen daar naar school gaan, komen ze ook vanzelf in aanraking met andere culturen. Het gaat bij mij wel om een bepaald evenwicht, want als we in Amsterdam-Zuidoost waren blijven wonen, was onze zoon hoogstwaarschijnlijk de enige blanke jongen in de klas geweest en dat is ook weer niet de bedoeling."

'Er is goed nagedacht over de invulling van deze wijk'

Groenstrook

Voor het huis is een trottoir maar geen straat; daarvoor in de plaats ligt er een groenstrook. "De architecten hebben goed nagedacht over de invulling van deze wijk, want hoe mooi is het dat als je kleine kinderen hebt ze voor je huis op het gras kunnen spelen. Met de andere bewoners van de straat gaan we een zwembad, glijbaan en trampoline kopen. Ook qua veiligheid hoef je niet bang te zijn dat de kinderen tussen de auto's moeten spelen." In eerste instantie hadden ze zich ingeschreven voor de eerste fase, maar daar werden ze voor uitgeloot. "Tijdens de tweede fase kwamen we in aanmerking voor deze woning, met de voordelen dat je de auto achter het huis kunt parkeren en aan de voorkant dus de groenstrook. Ons voornemen is dan ook dat we oud willen worden in Weesp. Misschien niet in deze woning want onze droom is een huis aan het water, maar dan moeten we wel meer gaan verdienen, want dat is niet goedkoop. Maar het is belangrijk dat je altijd iets hebt om over te dromen en dat blijven we dan ook doen."