Tijdens de optredens bij café Toeters en Bellen stroomt de straat helemaal vol.
Tijdens de optredens bij café Toeters en Bellen stroomt de straat helemaal vol. Foto: Christian Pfeiffer

'Misschien moeten we toe naar een soort festivalterrein'

Donderdag, vrijdag en zaterdag is het weer Sluis-en-bruggenfeest in de binnenstad van Weesp. De organisatie kost het steeds meer hoofdbrekens.

WEESP "Het wordt mooi weer en we hebben een mooi programma." Het vernieuwde organisatiecomité van de Stichting Volksfeesten heeft er zin in en is klaar voor het Sluis- en-bruggenfeest dat morgen losbarst.

De feestvlag hangt er vrolijker bij dan in februari, toen Pieter Kors en Theo Voskuil namens de Stichting Volksfeesten de noodklok luidden. Ze hadden geen trek meer in de slopende organisatieklus en als er geen nieuwe mensen kwamen, dan zou het feest na 39 edities stoppen. Elsa de Greef, Mary Haselager, Jan Dahmen, Corette Dahmen, Carmen ten Wolde en Hans Peijs staken meteen hun vinger op en zetten met Voskuil en Kors alsnog de 40e editie van het Sluis-en-bruggenfeest op poten. "We hebben ons wel wat op de hals gehaald", zo blikt Mary Haselager terug op een intensieve periode van regelen, regelen en nog eens regelen. "We hebben heel hard gelopen om alles voor elkaar te krijgen en gelukkig hebben we veel steun gekregen van velen in Weesp."

Bij de organisatie van het feest komt meer kijken dan het draaiboek van vorig jaar uit de kast halen. Rijksoverheid en gemeente stellen steeds meer regels op het gebied van veiligheid, verkeer, overlast en alcoholgebruik. Om wat voorbeelden te noemen: bij elke wegafsluiting moet een professionele verkeersregelaar staan, bij het verstrekken van polsbandjes voor 18-plussers (een bewijs dat ze alcohol mogen kopen) dient een administratie van ID-bewijzen te worden bijgehouden en als een café een podium had aangevraagd zonder overkapping moet hemel en aarde worden bewogen als blijkt dat er toch een dakje op zit. En dan moeten de organisatoren (tijdens het feest herkenbaar aan een opvallend hesje - ook zo'n regel) het nog hebben over roadblocks die moeten voorkomen dat er op mensenmassa's kan worden ingereden. "Al die regels zijn terecht, maar het maakt het wel steeds lastiger", zegt Haselager.
Het nieuwe organisatiecomité komt nu al tot de conclusie dat het in volgende jaren anders moet. Want een Sluis-en-bruggenfeest zoals dat in 1978 is bedacht, is vandaag de dag praktisch haast onmogelijk, legt Haselager uit. "Het is eigenlijk niet meer te doen om een binnenstad voor drie dagen af te sluiten. Misschien moeten we toe naar een beperkter gebied dat we als een afgesloten 'festivalterrein' beter kunnen beheersen", zo geeft ze de denkrichting aan. Het comité wil in september meteen in gesprek met gemeente, horeca, winkeliers en binnenstadbewoners om te kijken waar de mogelijkheden liggen voor Sluis-en-bruggenfeest nummer 41 en verder.