Bij sommige ziekten of beperkingen is auto rijden niet (langer) verantwoord.
Bij sommige ziekten of beperkingen is auto rijden niet (langer) verantwoord.

'Als je rijbewijs niet wordt verlengd, dan heeft dat grote impact op je leven'

WEESP Wie een rijbewijs heeft dat op of na zijn 75e verjaardag verloopt, moet opkomen voor een rijbewijskeuring. In Weesp is hiervoor maandelijks spreekuur in het Gezondheidscentrum aan de Van Houtenlaan. Het leeuwendeel van de cliënten loopt opgelucht naar buiten, maar er spelen zich daar soms ook schrijnende situaties af.

door Marieke van Veen

Want al heb je in geen vijftig jaar schade gereden, toch kan het oordeel luiden dat autorijden niet langer verantwoord is. Daar gaat je zelfstandigheid.

De herkeuring is niet alleen voor senioren maar ook voor beroepschauffeurs en bestuurders met aangeboren of later opduikende aandoening en/of beperking. Zo kunnen een beroerte, epilepsie, een psychose en oogziekten iemands rijgeschiktheid negatief beïnvloeden.

Medische keuring

In Weesp worden de keuring georganiseerd door de organisatie Regelzorg. Directeur Els Koopman: “Wij bieden deze keuringen aan in samenwerking met een eigen landelijk netwerk van ervaren (bedrijfs)artsen en arbodiensten. In Weesp is het meestal mevrouw Kloosterman die spreekuur houdt.” De rijbewijskeuring bestaat uit een Eigen Verklaring (te koop via cbr.nl) en een medische keuring door een arts. Koopman: “Huisartsen mogen deze keuring ook doen, maar branden zich hier liever niet aan vanwege de vertrouwensrelatie met hun patiënt. De keuringsarts stelt de automobilist vragen en controleert onder meer de bloeddruk en ogen. Soms is er een aanvullend urine- of bloedonderzoek of een rapport van een behandelend specialist nodig.”

Het is uiteindelijk het CBR die de beslissing neemt

Als de keuringsarts de Eigen Verklaring heeft aangevuld met zijn bevindingen, dan kunnen de papieren ter beoordeling naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Koopman: “Het is uiteindelijk het CBR die de beslissing neemt. Is er twijfel, dan kan er een rijtest of een bezoek aan een medisch specialist nodig zijn. De meeste mensen mogen weer de weg op - voor vijf jaar of in het geval van een progressieve ziekte steeds een jaar. Maar voor sommige mensen pakt de herkeuring vervelend uit. Als je rijbewijs ongeldig wordt verklaard, dan heeft dat een grote impact op je leven.” In de bijbehorende brief staat of en op welke termijn de aanvrager een nieuwe poging kan wagen.

Afspraak maken

Het eerstvolgende spreekuur in Weesp na de zomervakantie is maandag 18 september. Een afspraak hiervoor maken kan via regelzorg.nl of telefonisch via 088 - 23 23 300. Tarief: € 35,00 voor de B/E keuring en € 45,00 voor chauffeurs met rijbewijs C/D/E.