Anita en Rob moesten leren dat een paar uurtjes per dag varen prima is.
Anita en Rob moesten leren dat een paar uurtjes per dag varen prima is.

'We moesten stoppen met dansen, dus dan maar lekker even weg met de boot'

Het is vakantietijd, veel Weespers zijn elders op deze wereld. Maar er zijn ook mensen die vakantie vieren in Weesp. Wie zijn die mensen?

WEESP Jarenlang deden Anita en Rob uit Driebergen aan wedstrijddansen op hoog niveau. Die tijd is nu voor bij. Om de (jongere) concurrentie te kunnen blijven bijbenen, zouden ze hun privélessen moet verdriedubbelen. Dat werd ze te gortig. Spijtig, maar ze hebben nu wel meer tijd voor andere dingen. Varen bijvoorbeeld.

Waarom een bootvakantie?
"Het leek mij al langer leuk, maar Anita was nooit zo enthousiast. Op een dag stelde ze uit zichzelf voor om een keer een boot te huren en daarmee op vakantie te gaan. Ik viel zowat van mijn stoel. Het beviel ons prima. Na een paar vakanties met een huurboot hebben we een eigen boot gekocht. Die staat nu te koop. Het wordt tijd voor andere avonturen."

Waar gaat de reis naartoe?
"We zijn nu maar een paar dagen weg, dus we blijven in de buurt van Amsterdam, waar onze boot in de haven ligt. Van het weekend gaan we terug naar huis voor een feestje en om op ons kleinkind te passen en daarna zien we wel weer. Toen we net begonnen met varen, waren we soms de hele dag onderweg. Dan kwamen we eindelijk op de plaats van bestemming en dan zag ik al die andere mensen lekker met een boek of een glas wijn in de zon zitten. Hoe deden ze dat? Ik heb moeten leren dat prima is om 1,5 tot 2,5 uur per dag te varen. Het is geen auto, je hoeft niet door te jakkeren naar Frankrijk."

Wat is er zo leuk aan Weesp?
"Het gezellige centrum, hoewel we het wel erg klein vinden voor een stad met 18.000 inwoners. In dat kleine centrum zijn dan wel weer heel veel terrassen. Zitten Weespers zo graag op het terras? Overigens waren we hier ook een keer met Koningsdag maar toen vonden we het juist helemaal niet gezellig. Het bleek dat het 's ochtends bij de opening en op de vrijmarkt heel druk was geweest, maar toen wij 's middags op de Koning wilden proosten, was het heel stil in Weesp. Misschien zaten jullie toen in Amsterdam?"

Wat kan er beter?
"Het uitlaatveldje hier naast de ligplaatsen vind ik niet erg fris. Het stinkt soms heel erg naar hondenpoep. En soms zijn er storingen met de brug, als het heel heet is. Wij hebben wel eens meegemaakt dat de Lange Vechtbrug bij de Schalkse niet open kon. Konden we weer terug..."

Zien we jullie nog eens terug?
"De beslissing om te stoppen met dansen viel ons zwaar. maar we hebben nu wel meer vrijheid. Wie weet stappen we volgende week weer aan boord en liggen we hier volgend weekend weer."

'Door het uitlaatveldje stinkt het hier soms erg naar hondenpoep'
'Weesp heeft veel terrasjes voor zo'n klein stadje', vinden ze.