Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk
Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Geen afscheid

Bij de huisartspraktijk die ik in 1985 overnam zat een assistente. Zij werkte al 17 jaar voor de vorige huisarts en wilde gelijk met hem met pensioen gaan. 17 jaar leek mij toen een enorme tijd. Onvoorstelbaar! Tijd om als jonge huisarts een jonger iemand aan te nemen als assistente? Ik dacht het niet. "Blijf nog!", heb ik gezegd. Want alle begin is moeilijk en een ervaren assistente die je een handje helpt, is wel zo handig. Gelukkig deed zij dat ook. Zij was een belangrijke steun voor de beginnende huisarts die ik toen was.

In huisartsenland gaat het verhaal dat je niet te lang moet blijven werken op één plek. Regelmatig naar een andere plaats en een andere praktijk verhuizen, zorgt voor afscheid nemen. Bij dat afscheid ziet de huisarts vaak pas hoe hij / zij wordt gewaardeerd, zoals onlangs misschien bij het afscheid van de huisarts in Muiden. De lezer begrijpt dat ik dat praatje onzin vind. Waardering voor elkaar moeten mensen niet uitstellen. Mensen stellen hun klachten toch ook niet uit tot het afscheid?
Een van mijn assistentes werkt vandaag 25 jaar in mijn huisartspraktijk. In deze tijd toch wel een bijzonder jubileum! Onbekenden met mijn praktijk denken nu wellicht dat ik in een soort seniorenpraktijk werk met ouden van dagen als medewerkers. Het is anders: als je jong begint, ga je een hele tijd mee. Zo is het hier met de dokter en de assistente gegaan.

Door lang op dezelfde plek te blijven werken, maak je mensen ook lang mee. Mensen kennen de dokter en de assistente en andersom. Dat werkt heel plezierig! Levensloopgeneeskunde noemen we dat. In mijn huisartspraktijk heeft een boekje gelegen waarin mensen hun waardering voor deze jubilerende assistente konden uitspreken. Daarin kun je lezen dat voor sommige patiënten wij de enige assistente en huisarts zijn geweest in hun leven! Om waardering te krijgen hoef je geen afscheid te nemen. Dan moet je natuurlijk wel je jubilea vieren. Mijn jubileum is over 8 jaar. Dan werk ik 40 jaar als verloskundige huisarts in Weesp. Dat wordt een groot feest!