De gemeenteraad is met vakantie.
De gemeenteraad is met vakantie.

Vakantie gemeenteraad, stilte voor de storm

WEESP - De gemeenteraad van Weesp is nog een maand met zomerreces. Het is stilte voor de storm, want er wacht een van de ingrijpendste besluiten ooit.

door André Verheul

In november neemt de gemeenteraad immers een besluit over de bestuurlijke toekomst van Weesp. Daarmee hakt ze de knoop door over met welke andere gemeente intensieve samenwerking (en uiteindelijk fusie) wordt gezocht: Amsterdam of Gooise Meren. Burgemeester Van Bochove complimenteerde de gemeenteraadsleden vlak voor het zomerreces met de constructieve en inhoudelijke aanpak die ze tot dusver in dit lastige dossier hebben geleverd.
Het is inderdaad so far so good. Weesp heeft de zaakjes goed op orde na een periode van voorbereidingen, stadsgesprekken en andere burgerparticipatie, afstemming met de provincie, verkennende gesprekken met Amsterdam en Gooise Meren en het opstellen van een kernwaardenprofiel. In dat profiel staat wat Weesp belangrijk vindt om te houden en te krijgen. Amsterdam en Gooise Meren moeten aangeven in hoeverre ze dat waarborgen. Het gaat dan onder meer over het open karakter van de polders rond Weesp, behoud van de huidige voorzieningen, het in stand houden van cultureel erfgoed, voldoende betaalbare woonruimte voor alle doelgroepen en het realiseren van een uitstekende verbinding tussen Weespersluis en het centrum.

Bussum

Wat dat betreft pakt de raad de zaken nu een stuk nauwgezetter en gewetensvoller aan dan in 2012, toen er amper burgerparticipatie en feitelijk onderzoek voorafging aan een besluit om met Muiden, Naarden en Bussum te fuseren. Deze beruchte GV4-fusie strandde in de Tweede Kamer na maandenlange obstructie door de gemeente Bussum. Bussum verdween vervolgens samen met Naarden en Muiden in de nieuwe gemeente Gooise Meren, die nu weer openstaat voor een bestuurlijke romance met Weesp. In het land van bestuurders en politici kan dat gewoon.
De vraag 'Amsterdam of Gooise Meren' is nu al een populair tijdverdrijf binnen de raadsfracties in Weesp. Niemand spreekt zich nog uit, maar een deel neigt al naar Amsterdam, een ander deel al naar Gooise Meren. Sommige partijen zijn organisatorisch verweven met Gooise Meren: ze vormen één afdeling. Gaat dat nog een rol spelen? Kortom: de gemeenteraad staat voor een ingewikkelde afweging van feiten, inschattingen, tegengestelde belangen, koffiedikkijkerij en als we niet oppassen zelfs eigenbelang: in welke samenwerking hou ik de grootste kans op een zetel?

Een van de bewonersavonden over de toekomst.