Robert Parinussa (voorop) in actie tijdens de WeesperNieuws Triatlon.
Robert Parinussa (voorop) in actie tijdens de WeesperNieuws Triatlon. Foto: Ruth van Kessel

Hoe komt Robert fit de vakantie door? WeesperNieuws Triatlon

WEESP Vakantie: voor veel mensen komt dat neer op luieren aan het strand of het zwembad, ijsjes eten, nippen van cocktails en iedere dag uitgebreid lunchen en dineren. Niet zo gek dus dat een groot deel een paar kilo zwaarder thuiskomt.

door Marieke van Veen

Deelnemers aan de WeesperNieuws Triatlon (aanstaande zondag 3 september!) kunnen zich dit vakantiegedrag niet permitteren. Hoe gaan zij om met de zomerse verleidingen? We vroegen het zes Weesper triatleten. Tot slot: Robert Parinussa.

WK Iron Man

Robert Parinussa gaat pas volgende maand weg. Hij reist half september af naar Kailua-Kona, Hawaii. Niet ter ontspanning, maar om zich voor te bereiden op het WK Iron Man op zaterdag 14 oktober. De Iron Man bestaat uit bijna 4 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en daarna nog een hele marathon (42 kilometer) hardlopen.

Optimale voorbereiding

'Bas heeft zich ook geplaatst, dus dat wordt een mooi avontuur'

De Weesper triatleet gaat expres een maand eerder, zodat hij zich optimaal kan voorbereiden: "In het ritme komen, het parcours verkennen, wennen aan de omstandigheden..." Lachend: "Dat vind ik zelf ook niet normaal hoor. Ik offer ook niet elk jaar mijn vakantie op voor één enkele wedstrijd. Maar toen ik me in oktober vorig jaar wist te plaatsen voor het WK, besloot ik er volop voor te gaan.”

Focus op fietsen

Parinussa gaat zich in de voorbereidingen vooral focussen op het fietsen. Hij schat in dat hij voor hij aan de start verschijnt het fietsparcours al zo’n twaalf keer zal hebben afgelegd. "Hard trainen voor het lopen heeft daar niet zo’n zin. De kans dat ik schade aanricht aan mijn gewrichten is te groot. Ik ga wel lopen, maar dan kortere afstanden."

Tussen de trainingen door wil de Weesper leuke dingen doen: "Een autootje huren en dan leuke tripjes maken. En als ik zin heb om - bijvoorbeeld - uitgebreid te ontbijten op een mooi terrasje, dan doe ik dat gewoon. Dat kan prima als je veel sport, sterker nog: ik heb natuurlijk veel brandstof nodig."
Aan dezelfde Iron Man doet ook rolstoeltriatleet Bas Parinussa, Roberts broer, mee. "Hij heeft zich afgelopen juni ook weten te kwalificeren, dus dat wordt een mooi, gezamenlijk avontuur. Onze ouders en een oom en tante komen naar Hawaii om ons aan te moedigen. Maar straks eerst maar eens de WeesperNieuws Triatlon, ook altijd weer leuk!"