Tijdens het schoonfuiken kwam dit jaar onder andere een tv-scherm boven water.
Tijdens het schoonfuiken kwam dit jaar onder andere een tv-scherm boven water. Foto: Robin Voorhamm

Schoonfuiken in Kom van Weesp:
onder water opruimen op de tast

WEESP - Een televisie, een terrasstoel, zelfs een halve koe: in het donkere water van de Kom van Weesp ligt van alles.

door André Verheul

Vlak voor het Sluis-en-bruggenfeest gaat een groep Weesper rescue-duikers te water om de Kom van Weesp te ontdoen van allerlei rommel. Schoonfuiken noemen ze dat. Dat doen ze om ongelukken te voorkomen tijdens de wateractiviteiten, zoals in voorgaande jaren de meerkamp en afgelopen weekeinde het kinderwaterparadijs.

"Het belangrijkste is om stalen of houten spiezen op te sporen. Die komen door de kolking van het water rechtop te staan en dan kun je je er lelijk aan bezeren als je bij zo'n activiteit in het water valt", legt Robin Voorhamm uit. Hij is al jaren betrokken bij dit belangrijke voorwerk van het Sluis-en-bruggenfeest en heeft al heel wat gekke dingen boven water zien komen. "Fietsen, een skelter, complete terrassen: tafels en stoelen." Die vangst kan overal vandaan komen, want de stroming is sterk, wisselt vaak van richting en kan per uur anders zijn, weet Voorhamm. "Het is mogelijk dat die terrasstoel bijvoorbeeld in Muiden al in het water is gevallen en helemaal naar Weesp is meegevoerd."

Geen blue lagoon

Het merkwaardigste dat de duikers ooit boven water haalden was de romp van een rund. Tja, waar die nou vandaan kwam... Feit is dat je blij bent dat zoiets uit het water is gevist voordat je meedoet aan een wateractiviteit. Omdat het kinderwaterparadijs dit jaar beperkt bleef tot vlak bij de waterkant, werd afgelopen woensdag alleen op dit ondiepe gedeelte geschoonfuikt. Er kwam een zware balk boven water. En een tv-scherm. Van een boot gewaaid? Gedumpt na een echtelijke ruzie? We zullen het nooit weten.
De duikers zien bij het schoonfuiken geen hand voor ogen. Het water in de Kom van Weesp is zo troebel dat de sterke zaklampen het zicht nauwelijks verder helpen. De duikers doen dan ook alles op de tast. Met hun armen waden ze langzaam heen en weer en als ze iets raken, voelen ze voorzichtig verder om te weten wat ze aan de figuurlijke haak hebben geslagen. Probeer met deze wetenschap nog even een voorstelling te maken van hoe die duiker destijds op die runderromp stuitte. "Nee, het is niet bepaald een blue lagoon", zegt Voorhamm. Toch is het een belangrijke klus die de rescue-duikers jaarlijks klaren. Want er komen iedere keer weer lange, puntige en andere attributen van hout of metaal boven water waar je je lelijk aan kunt bezeren. Voor de triatlon van komende zondag is een nieuwe schoonfuik nodig, want door de sterke stroming ligt er binnen de kortste keren weer van alles op de donkere bodem van de Kom van Weesp.

Gedumpt, van de boot gewaaid? We zullen het nooit weten