Peter Tijnagel maakte alle triatlons achter op de verslaggeversmotor mee.
Peter Tijnagel maakte alle triatlons achter op de verslaggeversmotor mee. Foto: Ruth van Kessel

Peter Tijnagel stapt na vele jaren van de motor

WEESP Als komende zondag het startschot voor de WeesperNieuws Kwart Triatlon wordt gegeven, zal één vertrouwd beeld ontbreken: de motor met daarop Radio Weesp-verslaggever Peter Tijnagel. Na meer dan een kwart eeuw stopt de Weesper ermee.

Vele Weespers volgden jarenlang het verloop van de triatlon aan de hand van het verslag van Tijnagel. Met door enthousiasme verheven stem schreeuwde Peter jarenlang door de microfoon wat er tot op de seconde gebeurde aan kop van de wedstrijd, op het beste plekje dat je als triatlonvolger maar kunt bedenken. "Je kunt wel zeggen dat het een soort erebaantje was", zegt hij er zelf over. "Want je zit best in een luxepositie. Je maakt de triatlon van alle toeschouwers het dichtstbij mee. Je ziet precies wat er gebeurt, weet wat de atleten doen en hoe ze de wedstrijd beleven. Het was elk jaar weer een groot genoegen om dat over te brengen op de radio. Met het hele team konden we een compleet beeld van de wedstrijd geven. Dat werd gewaardeerd door de toeschouwers, maar ook door de atleten."

We kennen Tijnagel dan vooral van achter op de motor, toch startte hij de allereerste keer met een auto op het parcours. "Dat kun je je nu amper nog voorstellen, maar we deden het echt. Na een paar keer stapten we over op een motor en dat werkte een stuk lekkerder", vertelt Tijnagel. De laatste jaren was zwager Peter van Engen de vaste 'motaar'. "We voelden elkaar echt perfect aan. Je bent samen vanzelfsprekend steeds gefocust op de wedstrijd. Als ik dan even niet doorhad dat ik verslag moest doen, gaf Peter me een por. We waren echt een goed team."

In de vele jaren als triatlonverslaggever maakte Tijnagel vele hoogtepunten mee. "Een van de leukste van de laatste jaren was de zege van Barry Dooper. Barry was net begonnen aan het laatste stukje lopen en had best een voorsprong. We zaten vlak achter hem en keken vooral of er nog belagers aankwamen. Dat leek ook zo. Barry hoorde het verslag vanaf de motor, schrok wel een beetje en zette nog eens extra aan om toch als eerste over de streep te komen. Dat lukte, en zo hadden we voor het eerst een Weesper winnaar. Misschien wel door ons extra zetje op de radio; wie zal het zeggen."

Komende zondag moet Weesp het dus voor het eerst stellen zonder het triatlonverslag van Tijnagel. "Het voelde gewoon als een goed moment om te stoppen. Het kwam opeens op en dat verraste mijn naasten best wel. En het zal ook zeker even wennen worden. Het waren al met al fantastische jaren."

Een vertrouwd beeld: vlak achter de koploper.