De 'scharensliep'.
De 'scharensliep'. Foto: Wiki Commons

Verdwenen beroepen

Er was een tijd dat de bedrijven hun klanten opzochten en hun producten zelf afleverden. Met de komst van de supermarkt waar een groot scala aan producten te verkrijgen is, verdwenen de kleinere winkels. In mijn jeugd kwamen de bakker, de melkboer en de groenteboer nog aan de deur. Wie kon je vroeger nog meer in Weesp tegenkomen? We nemen wat beroepen door.

Lantaarnopsteker

Aanvankelijk gebruikte men kaarsverlichting, petroleum, gas maar tenslotte werd alles vervangen door elektriciteit en had men geen lantaarnopsteker meer nodig.

Stadsomroeper

Hier kon iedereen, tegen betaling, gebruik van maken. In mijn geboortedorp was er ook een met een zware stem die wij nadeden.

Porder

Met deze man kon men een afspraak maken je op tijd te wekken zodat je niet te laat op je werk verscheen. Met een stok tikte hij tegen het raam, maar soms was hij in het bezit van de huissleutel. Uiteraard moest hiervoor betaald worden.

Scharenslijper

Deze man kwam een paar keer per jaar en verrichtte alle werkzaamheden op zijn duwkar voor je huis, zoals op de foto.

Ophalers kruiken urine

In ons land waren vele lakenweverijen die, om tot een goede kwaliteit te komen, menselijke urine nodig hadden. Deze werd in een kruik voor de deur gezet en opgehaald. In Tilburg waar vele weverijen waren, waren vele kruiken nodig en hierdoor hebben de Tilburgers de bijnaam kruikenzeikers gekregen. Ook in Weesp waren er lakenweverijen. Maar ja, de tijden veranderen...