High five: Abdelhak heeft dankzij Nienke zijn schoolwerk weer af.
High five: Abdelhak heeft dankzij Nienke zijn schoolwerk weer af. Echt Mooij Fotografie

Abdelhak krijgt meer zelfvertrouwen door Nienke van Handjehelpen

Abdelhak heeft een leerachterstand. Nienke woonde net in Weesp en wilde mensen leren kennen. Handjehelpen koppelde ze aan elkaar.

WEESP Handjehelpen streek vorig jaar neer in Weesp. In onze gemeente richt de stichting zich vooral op thuiswonende kinderen en jongeren met een beperking. Dat heeft al een paar mooie en waardevolle matches opgeleverd. Als voorbeeld beschrijft Jeanet Nijeboer van Handjehelpen voor WeesperNieuws het contact tussen Abdelhak en Nienke.

Al een half uur voordat zijn vrijwilligster Nienke komt speurt Abdelhak (13) met zijn fiets de parkeerplaats voor zijn flat in Weesp af. Zo leuk vindt hij het dat ze hem elke zondag een uurtje komt helpen met zijn moeilijke schoolwerk. Spelenderwijs leren ze ook weer van elkaar en zijn ze al een half jaar dikke maatjes.

Mensen leren kennen

Nienke van Delft (25) woont sinds anderhalf jaar in Weesp en optimaliseert logistieke processen bij Nissan. Omdat ze in haar nieuwe woonplaats graag mensen wilde leren kennen en iets voor een ander wilde betekenen, werd ze vrijwilliger bij Handjehelpen. een vrijwilligersorganisatie die maatjes koppelt aan kinderen en volwassenen met een beperking die thuis wonen. Abdelhak komt uit een gezin van vier kinderen en zit op het speciaal onderwijs vanwege zijn ADHD en leerachterstand. Hij krijgt via school huiswerkbegeleiding, maar zijn moeder zag dat hij best nóg een steuntje in de rug kon gebruiken en schakelde Handjehelpen in.

Blij met Nienke

Jamina Ahrassi: "Ik ben net als Abdelhak heel erg blij met Nienke. Sinds hij haar kent gaat hij met meer plezier naar school, is hij wat rustiger. Andere moeders hier in Weesp die een kind met problemen hebben verwijs ik ook naar Handjehelpen." Abdelhak werkt 's zondags meestal met Nienke op de computer, maar ze zijn ook wel eens samen naar de supermarkt geweest. Daar zagen ze mango's liggen en dan zoeken ze thuis op waar die worden verbouwd. Ook heeft Nienke hem een ezelsbruggetje geleerd hoe hij de windrichtingen kan onthouden. "Nooit Op Zondag naar je Werk", roept Abdelhak glunderend. Ook weet hij dat in Rusland 39 miljoen mensen wonen. Het allerleukste dat hij van Nienke heeft geleerd is hoe hij getallen onder elkaar kan zetten en dan optellen. Op school hanteren ze een ander systeem, maar dit snapt hij beter.

Elke zondag duiken ze samen een uurtje achter de computer

Kapitein Abdelhak

Eind mei ging Abdelhak samen met Nienke naar een uitje voor maatjeskoppels van Handjehelpen: een vaartocht op de Vecht. De kapitein zag in Abdelhak een goede stuurman en hij mocht een hele tijd de boot besturen. Op school gaat hij een spreekbeurt houden over Handjehelpen en de foto van hem als kapitein gaat hij dan ook zeker laten zien.

Van elkaar leren

Nienke over haar contact met Abdelhak: "Ik ben zo blij dat ik iets voor hem kan betekenen en ik leer ook weer veel van hem. Over de Marokkaanse cultuur, over de hoofdstad Rabat en hoe het daar vroeger was. Ook heb ik contact gehad met Linda, zijn begeleidster van school. Van haar kreeg ik veel goede tips, we zitten nu mooi op één lijn." Ook iets voor een ander betekenen in Weesp of hulp nodig? Bel met Natascha Dhondt van Handjehelpen: 06-14 576039.

www.handjehelpen.nl