Vrijdag was de opening van het nieuwe clubhuis.
Vrijdag was de opening van het nieuwe clubhuis. Foto: Sjoerd Stoop

Nieuw clubhuis Algemene Weesper Hengelaars Bond: klein maar fijn

WEESP Een langgekoesterde wens van de Algemene Weesper Hengelaars Bond is deze zomer uitgekomen. Bij de vissershaven aan de Vest prijkt nu een echt clubhuis. Klein, maar fijn en met alles erop en eraan.

door Marieke van Veen

Afgelopen vrijdagmiddag was de officiële opening. Onder het toeziend oog van belangstellenden viste waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove samen met het bestuur de sleutel op uit de Vest en draaide daarmee vervolgens de voordeur van het gebouwtje van het slot.

Wie het oude onderkomen van de hengelaarsbond nooit echt goed heeft bekeken en de bouwwerkzaamheden niet heeft zien gebeuren, valt het misschien nauwelijks op dat hier nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Het is alsof dat nieuwe clubhuisje van hout, zink en glas er altijd al heeft gestaan.

Natuurgebied

"Dat was ook precies de bedoeling", beaamt AWHB-voorzitter Ton Dalmulder. "De Vest is een natuurgebied, dat moeten we niet verstoren. Vandaar ook de keuze voor architectenbureau Stork & Albrecht, zij zijn er een meester in om een ontwerp in de omgeving in te laten passen."

'Op scherm kunnen we kinderen laten zien hoe je met dieren omgaat'

Meubels en sanitair

Het gebouwtje staat op een vlonder, heeft een plat naar achter aflopend zinken felsdak en een grote glazen voorpui. Binnen staat meubilair én - een grote vooruitgang - een bescheiden keukenblok en een toilet. Visstokken en andere materialen hebben een plaats gekregen in een separate, maar qua materiaal bijpassende berging.

Educatieve activiteiten

Vergeleken met de nieuwe faciliteiten was het oude clubhuisje eigenlijk meer een vissershut. Het had geen stromend water en geen aansluiting op het riool. Kortom, de AWHB - met 2200 leden de grootste vereniging van Weesp - is blij met het nieuwe gebouw. Er is nu meer ruimte voor sociale en educatieve activiteiten, zoals vislessen voor de jeugd. "We kunnen binnen perfect op het tv-scherm laten zien aan onze jonge vissers hoe je het beste met de dieren om kunt gaan. Dat is tegenwoordig een heel belangrijk aspect", aldus voorzitter Dalmulder.

Jeugdwedstrijd

Tot slot nog een tip voor kinderen: zaterdag 16 september wordt er gevist om de Dobey-trofee, de laatste jeugdwedstrijd van het seizoen. Kinderen die zelf geen hengel hebben kunnen er een lenen en de AWHB zorgt ook voor voer en aas. Verzamelen om 13.30 uur aan de Herengracht (voor dierenspeciaalzaak Dobey), het vissen is van 14.00 tot 15.30 uur. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar jeugd@awhb.nl.