Het schilderij wordt verhuisd in een speciale koffer.
Het schilderij wordt verhuisd in een speciale koffer. Foto: Sjoerd Stoop

Gravin en bediende in speciale koffer naar Den Haag

WEESP Terwijl juist is besloten om de succesvolle expositie 'Uit de Schaduw' te verlengen tot aan het eind van deze maand, mist deze tentoonstelling in de laatste weken een van haar topstukken. Dat is namelijk uitgeleend aan Den Haag.

door Marieke van Veen

Het schilderij van de vrouw van de porseleinfabrikant Van Gronsveld-Diepenbroinck-Van Impel is overgebracht naar het Haags Historisch Museum. Het werd afgelopen vrijdagmiddag opgehaald door een erkende 'schilderijenverhuizer'.

Speciale koffer

Het schilderij werd eerst heel voorzichtig van de muur gehaald, toen behoedzaam ingepakt in bubbeltjesplastic en vervolgens in een speciale schilderijenkoffer gedaan en daarna over de weg naar Den Haag vervoerd.

Het doek wordt daar vanaf donderdag 21 september tot eind januari 2018 tentoongesteld op de expositie 'Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof'. De nog lopende expositie 'Uit de schaduw' in Museum Weesp over de bedienden van Weesper notabelen is dus eigenlijk een voorloper van de Haagse expositie.

Tijdens de uitleenperiode hangt er in Weesp een poster

Afrikaanse bediende

Op het schilderij, in 1754 geschilderd door Anna Rosina von Lisiewska, is de Gravin van Gronsveld-Diepenbroick-Impel te zien, samen met haar Afrikaanse bediende Cocuamar Crenequie.

Geen lege muur

De tentoonstelling in Weesp is wegens succes verlengd tot en met zaterdag 30 september. Bezoekers stuiten nu niet opeens op een kale muur. In de periode dat het schilderij is uitgeleend hangt er in het museum een poster van het doek.

Om dit schilderij gaat het.