Solarclarity heeft zelf ruim 300 zonnepanelen op het dak liggen.
Solarclarity heeft zelf ruim 300 zonnepanelen op het dak liggen. Foto: André Verheul

Hoe krijg je het bedrijfsleven aan het zonnepaneel?

WEESP - Op het grote bedrijventerrein van Weesp liggen amper zonnepanelen. Terwijl die zee van platte daken schreeuwt om verduurzaming. De Weesper importeur van zonnepanelen, Solarclarity, heeft nu een interessant aanbod. Nodema maakt daar als eerste gebruik van. Kunnen zij een verduurzaamheidsslag teweegbrengen?

Solarclarity en Nodema, allebei onlangs verhuisd naar nieuwe onderkomens aan de Hogeweijselaan, hopen een voortrekkersrol te vervullen en roepen andere Weesper bedrijven - en zeker de leden van bedrijvenvereniging IVW - om zich ook over zonnepanelen op het bedrijfsdak te laten informeren en gebruik te maken van het aanbod van Solarclarity. De IVW ondersteunt deze ontwikkeling van harte. Desmet: "Als je ziet hoe groot dit bedrijventerrein is en hoe weinig zonnepanelen erop liggen, dan moeten we daar wat aan doen. Samen met de IVW willen we daarom kijken of we de boel een beetje kunnen versnellen." Duurzaamheid is belangrijk, maar een ondernemer wil vooral weten: wat kost het en wat levert het mij op? DeSmet: "De investering verschilt per bedrijf en is afhankelijk van de wensen en de situatie. Maar: investeren in zonne-energie is in vrijwel alle gevallen rendabel en daarnaast altijd binnen een redelijke termijn terug te verdienen. Daar komt bij dat als de installatie er eenmaal ligt, je er geen kosten aan meer hebt en je meteen begint met besparen." Verbouwingen, verhuizingen, dakvervangingen en herfinancieringen zijn ideale momenten om een zonnepark in mee te nemen.

Als het allemaal zo interessant is, waarom zijn bijna al die bedrijfsdaken (nog) leeg? Desmet: "Onbekendheid. Men denkt al snel: het is ingewikkeld, gedoe met subsidies, nou dat komt later wel een keer. Daarom zeggen wij nu: laat ons dat uitzoekwerk doen, we komen met een pasklare oplossing. Dat is ons aanbod." De succesvolle Weesper zonne-ondernemer is ervan overtuigd dat als er eenmaal één schaap over de dam is, er meer volgen. Daarom is hij zeer blij dat Nodema het zonnepark meteen meenam in het herfinancieringsbudget. "Onze belangrijkste reden is het maatschappelijk verantwoord ondernemen", zeggen Dennis en Norbert Masereeuw van Nodema over hun beweegredenen. Ze vonden de investering eigenlijk wel meevallen en over de terugverdientijd waren ze positief verrast. Ze prijzen het enthousiasme en de gedrevenheid van Desmet en de zijnen. "Met zo'n buurman moet het toch lukken om álle daken in Weesp vol te leggen."