Jantine en Dima laten geen onderwerp onbesproken.
Jantine en Dima laten geen onderwerp onbesproken. Foto's: Gerard Overmars

Gezamenlijk zoeken naar verbinding

WEESP Niet slechts de verschillen bespreken, maar vooral zoeken naar overeenkomsten en saamhorigheid. Op die manier gingen Jantine Zeeman en Dima Kayali zondagavond met elkaar in gesprek ten overstaan van een volle tribune.

Met een afwisselende talkshow wilden de vrouwen een brug slaan tussen Weespers en de Syrische vluchtelingen die hier in Weesp een nieuw, veilig bestaan proberen op te bouwen. Met filmpjes, thema's, muziek en levendige discussies werden achtergronden geschetst, verschillen benoemd, overeenkomsten gezocht en wederzijds begrip gekweekt.

De belangstelling voor deze middag was groot, de tribune zat vol. In het Engels, Nederlands en Arabisch bleef er geen onderwerp onbesproken: van het verwerken van oorlogstrauma's en de daadwerkelijke vlucht naar Europa tot aan naastenhulp en de wijze waarop mannen en vrouwen elkaar binnen de verschillende culturen begroeten.
Ondertussen konden de jongsten samen knutselen in de foyer. Ontroerend was het slot van de avond, waarin de kinderen van de Syrische gasten vertelden waar ze dankbaar voor zijn: "Bedankt dat we hier veilig buiten kunnen spelen."

Na afloop kon er worden nagepraat en waren er hapjes uit de Nederlandse en Syrische keuken. De levendige gesprekken kwamen als vanzelf op gang. De City kijkt terug op een meer dan geslaagde avond.

Een gemĂȘleerd gezelschap in de City.
Jonge moeders hebben altijd gespreksstof genoeg.
De kinderen knutselen ondertussen in de foyer.
Gesprekken worden afgewisseld met filmpjes en muziek.
De talkshow blijkt een goede basis voor het maken van contact.