Het gemeentehuis blijft open als loket van de gemeente, belooft Amsterdam bij een eventuele fusie.
Het gemeentehuis blijft open als loket van de gemeente, belooft Amsterdam bij een eventuele fusie.

Amsterdam spiegelt Weesp mooie toekomst voor

Amsterdam vindt zichzelf een uitstekende fusiepartner voor Weesp. Het stadhuis blijft open en Weesp kan een eigen stadsraad krijgen.

WEESP Betaalbare woningen voor alle doelgroepen, behoud van de historische stadskern en het open landschap, economische versterking, ruimhartige sociale zorg op maat, goede bereikbaarheid en openbaar vervoer, behoud van voorzieningen, goede dienstverlening en o ja: zo laag mogelijke lasten. De gemeente Weesp wil het en Amsterdam kan het bieden.

Hierboven staat een greep uit de kernwaarden die de gemeenteraad van Weesp heeft geformuleerd. Aan Amsterdam en aan Gooise Meren is gevraagd aan te geven in hoeverre zij die kernwaarden kunnen waarborgen als het mocht komen tot een ambtelijke en vervolgens bestuurlijke gemeentefusie. Gooise Meren werkt nog aan een reactie, Amsterdam kwam vrijdag met de antwoorden. Conclusie: Amsterdam kan alles leveren wat het hartje van onze gemeenteraad begeert.

Spoortunnel

En soms zelfs nog wel meer. Zo ziet de hoofdstad in het 30 pagina's tellende antwoorddocument wel kansen om op termijn toch nog de door Weesp zo gewenste spoortunnel onder de Vecht gerealiseerd te krijgen. Ook op andere terreinen kan zowel de Weesper als de stad profiteren van de bestuurlijke power van Amsterdam, met name economisch en op het gebied van zorg. Zegt Amsterdam.

Eigen gebiedsagenda

Mocht Weesp inderdaad opgaan in het grote Amsterdam, dan vergroot dat de afstand tussen burger en gemeente. Amsterdam weet daar wel iets op. Ten eerste komen we deze zin tot drie keer toe tegen: "Daarom zal het gemeentehuis in Weesp als loket open blijven, zowel na de ambtelijke als de bestuurlijke fusie." Niet duidelijk is of daarmee het stadhuis of het stadskantoor wordt bedoeld. Verder wijst Amsterdam op het gebiedsgericht werken. Van Osdorp tot Gaasperdam zijn er nu 22 gebieden met eigen prioriteiten en budget. De gebiedsagenda wordt elke vier jaar vastgesteld, samen met actieve bewoners en maatschappelijke organisaties. Amsterdam schetst een toekomst waarin Weesp het 23e gebied wordt met een eigen gebiedsteam dat de gebiedsagenda beheert in samenspraak met bewoners. "Samen zoeken we antwoord op de vragen: Wat vinden we belangrijk in een gebied? Welke ideeën en initiatieven zijn er? Maar ook: welke regels staan nu nog in de weg? Deze aanpak zorgt voor maatwerk", schrijft het gemeentebestuur.

Gebiedsgericht werken beperkt afstand tussen burger en bestuur

Stadsraad

En de zeggenschap? De hoofdstad verwacht in 2018 een nieuw stelsel van stadsdelen in te voeren. Weesp kan vier inwoners als gekozen vertegenwoordigers afvaardigen naar de stadsdeelcommissie (vermoedelijk van stadsdeel Zuidoost), waar zij zwaarwegende adviezen uitbrengen aan het dagelijks bestuur. Tot slot werpt Amsterdam de stadsraad op, zoals Driemond (gemeente Amsterdam) een dorpsraad heeft. Zo'n Weesper stadsraad voorziet het stadsdeel en de centrale stad van gevraagd en ongevraagd advies over zaken die in de trotse Vechtstad geregeld moeten worden.