FC Weesp helemaal rookvrij omwille van de jeugd

WEESP Een sigaretje opsteken langs de lijn is niet meer toegestaan bij FC Weesp. Want met die rookgewoonte wil je de jeugdleden niet confronteren op een sportcomplex, zo vindt het bestuur. Het voetbalpark aan de Papelaan is per direct helemaal rookvrij.

Aanvankelijk was het plan om het roken alleen te verbieden als er op het complex jeugdwedstrijden waren. In de praktijk kwam dat erop neer dat precies op zondagmiddag, als het eerste elftal speelt, een mogelijkheid bleef bestaan om buiten een sigaretje op te steken. Dat leek een aardig compromis, maar het zorgde voor onduidelijkheid over wanneer er nu wel en niet gerookt mocht worden. Dat kwam boven op de commotie die het nieuwe rookbeleid toch al had losgemaakt, zowel in positieve als negatieve zin. Het zette het bestuur aan tot een eenduidig beleid: helemaal rookvrij. "Veel reacties hadden betrekking op het feit dat de gefaseerde invoering niet duidelijk was. Op zaterdag de gehele dag rookvrij, maar op zondag tot 13.00 uur. Dat er op zondag soms maar tot 12.00 uur jeugdwedstrijden op ons complex worden gespeeld, maakte deze fasering voor velen toch niet begrijpelijk. Het bestuur heeft de reacties ter harte genomen en besloten om ons voetbalcomplex met directe ingang volledig rookvrij te verklaren."
Het beleid is nu zo helder als de atmosfeer in een rookvrije ruimte, maar de verdeeldheid onder de leden is niet voorbij. Uit reacties op de website van het WeesperNieuws valt op te maken dat nog niet iedereen het met het nieuwe beleid eens is. Het rookverbod zou wel eens toeschouwers kunnen gaan kosten, zeggen sommigen. Anderen werpen tegen dat restaurants ook nog steeds vol zitten. De vergelijking met alcohol steekt veelvuldig de kop op: waarom roken verbieden, terwijl alcoholische dranken op datzelfde sportcomplex rijkelijk vloeien?

Het bestuur van FC Weesp legt uit: "De meeste mensen willen dat kinderen rookvrij kunnen sporten en dat sportterreinen waar kinderen sporten volledig rookvrij moeten zijn. Bij FC Weesp is dat niet anders. Er is door het bestuur geluisterd naar de wens van vele leden en er is een maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen, vooral richting de kinderen."