Iris van Deinse van het Rode Kruis tweette deze foto met:
Iris van Deinse van het Rode Kruis tweette deze foto met: "Het zou je bed maar zijn... wat een verwoesting."

Alleen de aannemer blijft op Sint-Maarten

WEESP Marijke Trott en Dikran Sarian uit Weesp woonden drie jaar op Sint-Maarten en trekken zich het lot aan van hun buren, vrienden en collega's op het door orkaan Irma zo zwaar getroffen eiland. Sarian en zijn collega's zijn vanuit Nederland een inzamelingsactie gestart om de lokale bevolking te helpen.

door André Verheul

"We hebben ons ontzettend veel zorgen gemaakt", zo blikt de Weesper terug op de dag dat de zware orkaan het eiland bijna compleet verwoestte. "We wisten dat ze zich goed hadden verschanst, maar het duurde dagen voor we weer contact met ze hadden. Die onzekerheid was heel moeilijk." De vrienden (gezinnen met kinderen) bleven ongedeerd en de schade aan hun huizen viel relatief mee. Toch hebben ze Sint-Maarten verlaten. "Er is op Sint-Maarten geen werk, geen school, niks meer. Ook al staat je huis nog overeind, je kunt er he-le-maal niks." Eén vriend blijft wel op het eiland: hij is aannemer en kan helpen bij de wederopbouw.

Het zien van de beelden van na de storm doet pijn. "Als je ziet hoe mooi het eiland was en wat er nu van over is… alles is verwoest. Om dat allemaal op te ruimen, gaat zeker een jaar kosten." Nog langer zal het duren om het eiland weer aantrekkelijk voor toeristen te maken, de grootste bron van inkomsten van het eiland. Maar dat is van latere zorg. Eerst de noodhulp, waarvoor vrijdag de nationale actie is gehouden. "Daar ben ik ontzettend blij mee. Het is goed om als Nederlanders de mensen in een van de andere delen van ons koninkrijk te helpen", zegt Sarian. Hij wijst op het grote deel van de lokale bevolking dat in armoede leeft en vaak letterlijk alles kwijt is. Een van de beelden die hem het meest bijblijft, is dat van een grondplaat van een woning die compleet was weggewaaid en waarop alleen de koelkast nog overeind stond.

Eigen hulpactie

De Weesper is officier van justitie van beroep en woonde en werkte drie jaar op Sint-Maarten. Ook het kantoor van het Openbaar Ministerie op Sint-Maarten is zwaar getroffen. "Er staat een meter water binnen. Er kan niet meer gewerkt worden."
Binnen het Openbaar Ministerie is daarom een hulpactie op gang gekomen om geld in te zamelen om de lokale medewerkers van het OM op Sint-Maarten uit de brand te helpen. Sarian hoopt dat mensen die dit lezen ook een bijdrage willen storten. Het bankrekeningnummer voor dit noodfonds is NL68BUNQ2291451278 tnv OM'ers voor OM SXM.

De complete woning was weg, alleen de koelkast stond er nog
Marijke, Dikran en de kinderen enkele jaren geleden op Sint-Maarten.