Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk
Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk

Carillonspel

Tijdens mijn vakantie op Bonaire lag ik een nacht wakker. Ik luisterde naar de in de wind klapperende palmbladen en het gezoem van de plafondventilator. Ergernis? Nee... Ik was er toch door eigen keuze? De wind waait er eigenlijk altijd. Je wordt wakker als de wind gaat liggen. Wakker liggen is trouwens heel gezond, zo nu en dan! Mensen kunnen dan veel helderder denken. Dat wordt in onze cultuur ernstig onderschat. Bij al dat geklapper dacht ik aan Weesp. Aan het nachtelijk carillonspel. Dat is in Weesp stilgelegd op gezag van een Amsterdamse 'deskundige'. De aanleiding om aan het Weesper carillon te denken? Het bericht in het Antilliaans Dagblad dat het carillonspel van de Westertoren 's nachts op hol was geslagen. Anne Frank schrijft in haar dagboek over dat nachtelijk carillonspel. Zoals het toen klonk, klinkt het nog steeds. In Amsterdam was de mening van diezelfde 'deskundige' kennelijk terzijde geschoven.

Deze 'deskundige' stelde het nachtelijk carillonspel van Weesp op één lijn met het constante lawaai van draaiende windmolens. "Onzin!", denkt de nuchtere Weesper. Ook vergat hij er bij te zeggen dat de ondervraagden in zijn enquêtes over windmolens geen mede-eigenaar daarvan waren. De ondervraagden hadden geen enkel voordeel van de windmolens. Een onbeduidend detail? Veel Weespers voelen zich mede-eigenaar van de carillonklanken. Als ondervraagden voordeel hadden gehad van draaiende windmolens waren de resultaten van zijn onderzoek zeker positief geweest. De 'deskundige' had moeten zeggen: "Het effect van nachtelijk carillonspel op de gezondheid is onbekend." Werd de gemeenteraad misleid? De lezer heeft dat allang in de gaten.
Er is geen aanwijzing dat er minder slaaptabletten in Weesp worden gebruikt sinds de stillegging. Hè...? Integendeel! Weespers lijden aan de nachtelijke stilte. Als huisarts spreek ik patiënten die slechter zijn gaan slapen! "Het is zo stil...", zeggen ze. Ik herken dat. Wij hebben tijden slecht geslapen na onze verhuizing uit Amsterdam. Het was zo stil in Weesp. Gelukkig waren er nog de nachtelijke carillonklanken! Net als het groene kruis, een baken in de nacht voor elke Weesper. Dat groene kruis komt gelukkig weer terug. Nu het nachtelijk carillonspel nog?