Veel winkeliers verwachten meer van Amsterdam dan van Gooise Meren.
Veel winkeliers verwachten meer van Amsterdam dan van Gooise Meren.

'Meer perspectief bij Amsterdam'

vervolg van pagina 1

Bij het uitspreken van de voorkeur voor Amsterdam keken de WDO-leden vooral naar de economische kant van de zaak. Volgens Vos gaven veel leden aan dat ze als inwoner van Weesp eigenlijk niet goed wisten wat nu beter zou zijn, maar als ondernemer in de Weesper binnenstad was de keuze duidelijk: Amsterdam biedt (veel) meer perspectief op het gebied van economie, toerisme en bestuurskracht. Daarnaast is er de hoop dat met de invloed van Amsterdam de spoorbarrière tussen Weespersluis en de binnenstad beter kan worden geslecht.
De WDO zette het onderwerp op de agenda van de ledenvergadering omdat lokale politici de winkeliersorganisatie naar haar standpunt vroegen. Behalve dat ze van Amsterdam een grotere bestuurskracht verwachten, speelt bij de winkeliers de verwachting mee dat een fusie met Gooise Meren niet het eindstation is, maar een opmaat zal blijken naar een fusie tot één grote Gooistad. "Dan kun je eigenlijk nog geen stappen maken", zo vatte Vos het bezwaar samen. Een van de opmerkingen was dat Weesp met Gooise Meren tien jaar terug in de tijd gaat.
In juni presenteerde onderzoeksbureau KplusV uit Arnhem een vergelijking tussen Amsterdam en Gooise Meren op het gebied van beleid en taken. De conclusie is dat de inwoners van Weesp bij een verregaande gemeentelijke samenwerking of fusie overduidelijk meer kunnen verwachten van Amsterdam dan van Gooise Meren. De onderzoekers keken onder meer naar economie, sociale voorzieningen, infrastructurele projecten, sport, cultuur en Wmo.

Minder gevoel

WDO-voorzitter Vos adviseert de raadsleden om in november vooral naar dit soort rationele argumenten te kijken - en minder belang te hechten aan 'gevoel'.