Hoe zullen we dat eens aanpakken? David is de tweede van links.
Hoe zullen we dat eens aanpakken? David is de tweede van links. Foto's: Jan Woudsmaschool

Spannend avontuur voor het goede doel

In het kader van de Nacht zonder Mama mochten groep 7/8 van de Jan Woudsmaschool in Driemond vrijdag slapen bij Fort Uitermeer in Weesp.

WEESP Slapen in een zelfgemaakte hut bij Fort Uitermeer is een spannend avontuur. Dat je je de dag erna een zombie voelt is bijzaak. Superleuk vonden Niels van Zuylen (groep 7) en David van Gelstwijk (groep 8) het.

De kinderen werden met de boot opgehaald. Toen was het nog droog. David: "Van karton, zeil en takken mochten we hutten bouwen. We moesten zelf bedenken hoe, maar soms kwamen ze helpen." Met 'ze' bedoelt David de mensen van Rotary Weesp, organisator van dit jaarlijkse initiatief.

Toen de hutten klaar waren, vertrokken de juffen. Arbeid maakt hongerig, dus kregen de kinderen een flink bord macaroni. Daarna waren er spelletjes, gitaarmuziek en natuurlijk een kampvuur. David en Niels vond het smokkelspel het leukst: "Een soort tikkertje in een veld met koeien. Je had politieagenten en smokkelaars. De smokkelaars moesten iets naar de overkant smokkelen en de politie moest dat tegenhouden."

Bedtijd brak aan. Inmiddels regende het pijpenstelen. Zouden de hutten het houden? Ja dus. De jongens wilden het liefst de hele nacht keten, maar daar stak de leiding een stokje voor. Toch hebben ze weinig geslapen. De ene keer werden ze wakker van huilende meisjes ("Ze vonden het eng en mochten toen in het plofhuis slapen"), de andere keer scheen de patrouille met felle zaklampen de hut in. De volgende dag na het ontbijt kwam locoburgemeester Astrid Heijstee langs. Zij riep het bouwwerk van Niels' groepje uit tot beste hut: "Ze vond 'm heel stevig in elkaar zitten." Ook werd het eindbedrag bekendgemaakt. De kinderen hadden zich laten sponsoren. De Rotary kan € 2035,- overmaken naar Kinderfonds MAMAS voor kansarme kinderen in Zuid-Afrika. Een prachtig resultaat. Dat een groot deel van het jeugdteam van Geinburgia zaterdagochtend brak op het voetbalveld stond, is dan van ondergeschikt belang.

Een flink bord macaroni om de trek te stillen.
De meiden krijgen tips van de gymjuf.