Burgemeester Han ter Heegde wijst de bewoners van Gooise Meren op de voordelen van een fusie met Weesp.
Burgemeester Han ter Heegde wijst de bewoners van Gooise Meren op de voordelen van een fusie met Weesp. Foto: Bob Awick

Gooise Meren legt rode loper uit

Inwoners van de gemeente Gooise Meren spreken zich positief uit over een bestuurlijke samenwerking en vervolgens fusie met Weesp.

BUSSUM De gemeente Weesp is van harte welkom bij Gooise Meren. Dat was de eindconclusie van de vorige week gehouden inwonersbijeenkomst in het gemeentehuis in Bussum. Eerder sprak het burgerpanel zich al positief uit over nauwe samenwerking en fusie. Burgemeester Han ter Heegde is blij met de uitkomst, maar wees erop dat Amsterdam ook graag in zee wil met Weesp.

Aan het burgerpanel namen 2170 bewoners van Gooise Meren deel. 1064 van hen deden mee aan de enquête over samengaan/fusie van Gooise Meren en Weesp. Een ruime meerderheid van het panel was daarover zeer positief. De meer dan honderd aanwezigen op de bijeenkomst in Bussum staken niet onder stoelen en banken dat een samengaan/fusie met Weesp een positieve versterking betekent voor Gooise Meren. Liefst 95 procent van de aanwezigen stemde dan ook voor. De gemeenteraad van Gooise Meren neemt vanavond een standpunt in. De uitslagen van enquête en inwonersbijeenkomst worden meegenomen in dat besluit. De raad van Weesp hakt op 9 november de knoop door over met wie zij in zee gaat: Gooise Meren óf Amsterdam.

De deelnemers aan de enquête en bijeenkomst kwamen vooral uit Bussum en Naarden, maar ook enkele tientallen bewoners van Muiden/Muiderberg waren van de partij. Er werden groepen gevormd die thema's behandelden die Weesp belangrijk vindt bij een gemeentelijke fusie, zoals dienstverlening en veiligheid, gemeentelijke lasten en financiën, wijkgericht werken, bestuurscultuur en openbare ruimten, wonen en duurzaamheid en economie/werkgelegenheid. De deelnemers steunden de Weesper waarden en wensen volledig. Er werd niet moeilijk over gedaan.

"Bussum, Naarden en Muiden hebben na de fusie hun eigen identiteit niet verloren en dat zal ook gelden voor Weesp", zei een deelnemer. Andere reacties: "Kijk naar de kansen en niet alleen naar de risico's van een fusie", "De verschillen zijn juist de kracht: Gooise Meren en Weesp vullen elkaar mooi aan", "We moeten Weesp omarmen. Het is een mooie gemeente, met veel industrie en werkgelegenheid en ook met veel bouwgrond. Allemaal winstpunten" en "Met Weesp wordt Gooise Meren een grote gemeente die een vuist kan maken als dat nodig mocht zijn."
Naarder Jan Weerdenburg: "Ik zal een gat in de lucht springen als Weesp voor Gooise Meren kiest. Als Weesp fuseert met Amsterdam dan zal dit een historische fout zijn. Naarden, Muiden en Weesp is een drie-eenheid, historisch gebouwd om Amsterdam te verdedigen." En D66-raadslid Theo Fambach zei: "Ik moet er niet aan denken dat straks Amsterdam aan de grens van Gooise Meren ligt." Hij vindt het een groot verlies voor de regio als Weesp kiest voor de hoofdstad. D66 is overigens voor één grote Gooistad.
Ook burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren zou het voor de regio een nederlaag vinden als Weesp voor Amsterdam kiest. De kans daarop is volgens hem op dit moment fiftyfifty. "Er is voor ons dus nog flink wat werk aan de winkel om dat beeld te veranderen."

Gooise Meren ontstond in 2016 door het samengaan van Bussum, Naarden en Muiden (56.687 inwoners). Weesp (18.827 inwoners) wilde aanhaken, maar werd toen door Bussum buitengehouden.

'Mooie gemeente met veel werkgelegenheid en bouwgrond'