Nieuw verkeersplein bij Driemond is een zogenoemd 'langzaamrijdenontwerp'.
Nieuw verkeersplein bij Driemond is een zogenoemd 'langzaamrijdenontwerp'. Foto: André Verheul

'Laten we eerlijk zijn: dit is toch gewoon een fantastisch verkeersplein'

Begin dit jaar kwam Driemond in verzet tegen de nieuwe kruising op de N236. Inmiddels ligt-ie er en tja... het gaat eigenlijk hartstikke goed.

DRIEMOND Toen begin dit jaar duidelijk werd dat Driemond de stoplichten bij de kruising Zandpad/Gein/N236 ging kwijtraken, stond het dorp op zijn kop. Er werd gevreesd voor de veiligheid van fietsers en voetgangers en daarnaast vroegen de inwoners zich af of ze de Provincialeweg nog wel op kwamen in de spits. Inmiddels kunnen we concluderen dat het allemaal wel meevalt. Sterker nog: steeds meer Driemonders durven hardop te zeggen dat ze het een geweldig verkeersplein vinden. Zeg maar: 'Sorry, provincie'.

Het kruispunt was de provincie Noord-Holland al jaren een doorn in het oog. In de spits stonden er vaak files. Omdat de Geinbrug onder de weg ook in slechte staat was, werd besloten de brug en de kruising in een keer te vervangen.

Actiegroep

Er is lang gewerkt aan een plan, maar pas begin dit jaar werd duidelijk wat de bedoeling was. De provincie wilde van het kruispunt een verkeersplein zonder verkeerslichten maken, zodat het verkeer op de N236 beter zou kunnen doorrijden. Hierop kwam Driemond in het verweer. Uit angst voor gevaarlijke situaties hield een actiegroep een 'mini-referendum' in het dorp. Een ruime meerderheid wilde de stoplichten behouden, maar de provincie bleef onvermurwbaar. Het plan zou niet alleen leiden tot minder verkeersdruk, het zou juist ook de veiligheid ten goede komen, zo beloofde Noord-Holland. Driemond kon het maar moeilijk geloven: zonder stoplichten? Hoe dan?

Het vervangen van de brug en de kruising was een monsterklus die drie maanden duurde. Al die tijd was de N236 tussen Driemond en Amsterdam afgesloten, wat voor veel mensen soms flink omrijden betekende. Maar het zit erop, het nieuwe verkeersplein werd eind augustus opgeleverd. Die eerste week waren de scholen nog dicht, waardoor het niet meteen duidelijk was of de maatregelen werkten ja of nee. Maar sinds twee weken gaat het leven weer z'n gewone gangetje. En we moeten het de verkeersdeskundigen van de provincie nageven: de ontwerpers van het verkeersplein hebben er best verstand van. We sommen de voordelen even op. 1) De verkeersdruk op de N236 is afgenomen. 2) Omdat er drempels liggen is de weg minder een racebaan. 3) Driemonders komen juist vaak sneller het dorp uit. 4) Vooralsnog zijn er geen ongelukken met fietsers of voetgangers gebeurd, want de oversteek voor fietsers en voetgangers wordt namelijk nog wel met verkeerslichten geregeld.

Positieve reacties

De oversteek voor fietsers is nog wel met verkeerslichten

De afgelopen weekenden sprak ik tijdens een robijnen huwelijk, een babyshower en een verjaardag tientallen mede-Driemonders. De kruising was een geliefd gespreksonderwerp. 'Die kruising, die is toch eigenlijk fantastisch?', zo hoorde ik zaterdag nog een brandweerman zeggen. Dat werd door de mensen om hem heen beaamd. Van 'Ik kan nu vaak meteen doorrijden' en 'Ik vind dit juist veel veiliger voor mijn fietsende kind' tot 'Erg mooi, die brug met die bijzondere reling en die schildjes'. Soms durft iemand zich vervolgens hardop af te vragen waar al die tegenstand ook alweer op gebaseerd was. Dan worden er vooral schouders opgehaald.

Het antwoord zit hem waarschijnlijk in het feit dat verandering in eerste instantie vaak tot tegenstand leidt. Bovendien is een ontwerp op papier voor een leek lastig te 'lezen' en wordt pas in de praktijk duidelijk hoe iets echt werkt. Ook Monique Gentenaar, als schoolhoofd van de Jan Woudsmaschool een van de initiatiefnemers van het 'mini-referendum', is inmiddels een stuk positiever: "Wel heb ik ouders aangeraden de nieuwe situatie met de kinderen te oefenen, zodat ze goed weten waar ze moeten fietsen en wat de aandachtspunten zijn."