Roken op het sportpark van FC Weesp mag vanaf nu niet meer.
Roken op het sportpark van FC Weesp mag vanaf nu niet meer. Fotomontage: Sjoerd Stoop

Sportpark FC Weesp helemaal rookvrij, welke andere sportclubs volgen?

Een sigaretje roken op een sportpark, is dat nog wel wenselijk? Voetbalclub FC Weesp komt met een algeheel rookverbod. Goed voorbeeld of betutteling?

WEESP Voetbalclub FC Weesp besloot eerder deze maand over te gaan tot een rookverbod voor de gehele accommodatie. Binnen en buiten is roken verboden met als argument: de jeugd niet willen confronteren met de rookgewoonte. Hoe pakken de andere sportclubs in Weesp dat aan?

FC Weesp is de eerste Weesper club met een algeheel rookverbod. Zonder slag of stoot ging het niet, want onder de leden is er een stevige discussie over opgelaaid. Toch zette het bestuur door, in het belang van de jeugdleden. Niet alle sportclubs in Weesp nemen daar een voorbeeld aan, zo blijkt uit onze rondgang.

Bij handbalclub We Have aan de 's-Gravelandseweg is het clubhuis vanzelfsprekend rookvrij en voor de deur mag je ook geen sigaretje opsteken. Langs het veld mag dat wel. En de kans dat dat gaat veranderen is niet groot. "Het speelt momenteel amper", zo laat WeHave-bestuurder Edwin Hoving weten. "We laten een eventueel verbod over aan onze leden. Als de leden vragen of we met zo'n rookverbod kunnen komen, dan zullen we daar vanzelfsprekend over nadenken. Maar we hebben er nog geen vragen over gehad." Het besluit van FC Weesp noemt Hoving 'een beetje betuttelend'. "We slaan met z'n allen een beetje door als het gaat om het aan banden leggen van roken en alcohol. Je kunt ook op andere manieren rekening houden met rokers en niet-rokers. Aan de andere kant: een rookverbod is nou eenmaal een maatschappelijke ontwikkeling."

Argus denkt na

Korfbalclub Argus aan de Papelaan laat weten wel na te denken over een algeheel rookverbod, naar voorbeeld van de voetballende overburen. "We praten er als bestuur deze week over en denken er serieus over na, om dezelfde redenen als FC Weesp", vertelt Sanne Rengelink namens het bestuur. Of een rookverbod op het korfbalcomplex veel zal veranderen valt te betwijfelen. "We hebben nauwelijks rokers, echt maar een paar en die roken netjes om de hoek van het clubgebouw. En er roken vast wel wat leden van onze bezoekende tegenstanders, maar daar houdt het wel mee op."

WTC houdt vast aan rookplek

De Weesper Tennisclub, ook aan de Papelaan, laat hetzelfde weten. Het aantal rokers op het tennispark neemt steeds verder af. "Er gaan wel stemmen op voor een rookverbod, zeker nu FC Weesp dat ook heeft. Vooralsnog denken we er als club nog niet aan. Wel denken we aan andere maatregelen, zoals een wat meer afgelegen maar betere plek om te roken. We willen onze rokende leden absoluut niet verjagen", zegt Cor Bavinck. De WTC-bestuurder snapt de keuze van FC Weesp, maar noemt dat wel een heftige stap. "De gedachte ondersteunen we zeker, maar een algeheel rookverbod gaat wel ver."