De bouwvlek voor Weespersluis ligt vast: alle eisen en wensen moeten hier op passen.
De bouwvlek voor Weespersluis ligt vast: alle eisen en wensen moeten hier op passen. Foto: G.J. Schultz

Extra sociale woningen in de polder? Dat gaat lukken, zegt de wethouder

WEESP PvdA-wethouder Peter Eijking is ervan overtuigd dat er in het bouwplan voor Weespersluis ruimte en geld gevonden gaat worden om een substantieel aantal sociale woningen in te passen. "Het gaat zeker lukken", zei hij op Radio Weesp.

Als de wethouder gelijk krijgt, zou dat een sterk staaltje zijn. De in de vorige collegeperiode gemaakte afspraken tussen de projectontwikkelaars en de gemeente Weesp over Weespersluis zijn namelijk in beton gegoten.

"De PvdA is in 2014 mede de coalitie ingegaan om dit voor elkaar te krijgen. De gemeenteraad heeft bij het vaststellen van de Woonvisie de uitspraak gedaan om in heel Weesp voor 400 extra betaalbare koop- en huurwoningen te zorgen, waarvan een substantieel deel in de Bloemendalerpolder, in Weespersluis dus", zo schetst Eijking de politieke achtergrond. De wethouder is in overleg met het samenwerkingsverband van de projectontwikkelaars (de GEM), waarbij hij niet alleen meer goedkopere woningen, maar ook meer ruimte voor scholen en voorzieningen moet zien binnen te slepen. En dan heeft Eijkings milieu-collega Herman Tuning (GroenLinks) ook nog nieuwe duurzaamheidsnoten op zijn zang: een zo laag mogelijke CO2-uitstoot en geen aardgas meer.

Dure koopwoningen inwisselen voor goedkopere kan niet, want dan komt het verdienmodel niet uit. Meer huizen bouwen kan ook niet, want de maximale bouwvlek is benut. Woningen dichter op elkaar bouwen is ook onwenselijk, want Weespersluis moet een open en groen karakter krijgen, wat tevens de basis legt onder de stevige koopprijzen die nodig zijn in het verdienmodel.

Eijking: "Dus dat is een grote uitdaging. Het ziet ernaar uit dat we naast de afgesproken 2750 koopwoningen toch wat extra huurwoningen kunnen bouwen. De vraag is alleen: hoeveel?" Dat hangt niet alleen af van het onderhandelingstalent van Eijking, maar nog meer van de creativiteit bij ontwikkelaars en gemeente als het gaat om het berekenen van de resterende groenoppervlakte. Twee derde van de Bloemendalerpolder moet onbebouwd blijven - en elk grasstrookje telt. Eijking: "De gesprekken lopen voorspoedig, maar concrete aantallen heb ik nog niet. Die hoop ik natuurlijk nog wel binnen te halen voor de verkiezingen, zo ben ik ook wel weer. Het gaat zeker lukken."

Singel

Nu komt het neer op de groenberekening: elk grasstrookje telt

Als gevolg van de uitspraak van de gemeenteraad moet in alle andere nieuwe bouwprojecten een sociaal component zitten. Zoals voor een woningbouwproject aan de Irenelaan, op en rond de plek van de Rabobank. Eijking verwacht nog dit jaar een voorstel aan de raad.