Rotonde bij Casparuslaan, beter oversteken bij Papelaan

WEESP Middengeleiders en een verhoogd plateau bij de Papelaan en een rotonde bij de Casparuslaan. Zo willen B en W de twee als onveilig ervaren kruispunten op de Plataanlaan aanpakken. De raadscommissie bespreekt het voorstel komende week.

Het kruispunt aan de Amstellandlaan/Casparuslaan/Plataanlaan is al jaren een lastige hobbel voor met name fietsers, niet in de laatste plaats veel scholieren. Er is volgens de verkeersdeskundigen van de gemeente Weesp weinig ideaal en veel onlogisch aan deze met stoplichten geregelde kruising (of eigenlijk T-splitsing). Er wordt op het stadhuis dan ook al vele jaren gesproken over een reconstructie. In 2006 werd een studie gedaan naar een rotonde op die plek. In 2007 werd besloten een voorkeursrecht te vestigen op de drie woningen tegenover de splitsing, zodat de gemeente die kon slopen om ruimte te maken voor de rotonde. Verkeerswethouder Astrid Heijstee (WSP) heeft het stof van het dossier geblazen en wil de rotonde nu laten aanleggen, ook al blijkt dat duurder dan in 2006 was ingeschat. Dat komt doordat de drie woningen gesloopt moeten worden en niet - zoals men tien jaar geleden dacht - deels kunnen worden herontwikkeld.

Fietsers oversteken

Heijstee brengt de aanleg van de rotonde in samenhang met de kruising Plataanlaan/Herensingel/Papelaan, minder dan 100 meter verderop. In recente verkeersveiligheidsonderzoeken komt deze kruising als onveilig naar voren. Met name fietsers op de Papelaan kunnen slecht oversteken en richting de bocht naar de Jan Tooropstraat is het onoverzichtelijk. Hier is een rotonde niet mogelijk, dus moet het komen van het aanleggen van middengeleiders in combinatie met rode suggestiestroken en een plateau ter hoogte van de voetgangersoversteekplaats. De voorkeur gaat hiernaar uit zodat zowel fietsers als voetgangers dan in twee etappes de weg kunnen oversteken. Daarnaast wordt er een duidelijk wegbeeld gecreƫerd en zorgt het plateau voor een snelheidsremmend effect, zo is de uitleg in het raadsvoorstel. Totale kosten: ongeveer 1,5 miljoen euro. Weesp hoopt de helft daarvan via een provinciale subsidie te kunnen financieren.