Zo gaat het eruitzien. Nigtevecht ligt aan de rechteroever.
Zo gaat het eruitzien. Nigtevecht ligt aan de rechteroever. Illustratie: Provincie Noord-Holland

Langs Vecht en Gein: een mooi nieuw rondje

NIGTEVECHT 'De brug van niets naar nergens' noemen ze hem in Nigtevecht. De elf miljoen kostende fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal had in december klaar moeten zijn, maar dat wordt een half jaar later.

door André Verheul

De brug komt tussen het dorp Nigtevecht en Fort Nigtevecht. De Kanaaldijk richting Loenen is er van de zomer een stukje voor omgelegd. Aan weerszijden zijn de toeritten al duidelijk zichtbaar. Aan de Abcoudense kant is het een lange helling, in Nigtevecht een geval met haarspeldbochten. Deze kuitenbijter stelt fietsers voor een beklimming naar bijna 10 meter hoogte. De boogbrug zelf ligt nu nog 500 meter verderop bij de loswal. In december zou de fietsbrug gereed moeten zijn, maar dat wordt halverwege 2018, meldt de provincie Noord-Holland. "De aanvaarbeveiliging van de fietsbrug is opnieuw kritisch bekeken. Deze berekeningen hebben geleid tot vertraging."

Inwoners van Nigtevecht volgen het project al jaren met argusogen. Waarom zou je in the middle of nowhere elf miljoen gemeenschapsgeld over het kanaal willen spannen? Een helikopterview verklaart een hoop. De brug koppelt de grotere fietsnetwerken aan weerszijden van het kanaal. De provincies noemen het de ontbrekende schakel in het toeristische fietsnetwerk tussen het gebied van Vecht, Plassen en het Gooi enerzijds en de fietsroutes langs Gein, Angstel, Waver en verder anderzijds. Dat Nigtevechters straks in 10 minuten naar station Abcoude fietsen is mooi meegenomen, maar de investering is vooral gedaan om nieuwe routes te creëren voor fietsers uit de wijdere omtrek.

Rondje Vecht-Gein

De natuur profiteert mee. Nu springen dieren in hun trektocht het kanaal in, maar verdrinken vaak omdat ze er door de hoge kades niet uit kunnen. Bij de aanleg van de fietsbrug worden meteen de oevers aangepast zodat de ree, de ringslang en de otter niet langer hoeven te verdrinken. Zolang ze tenminste die natuurlijke oevers weten te vinden en tussen de tankers door blijven zwemmen.
Hebben wij in Weesp nog iets aan de brug van elf miljoen? Tijdwinst voor de fietsforens levert hij niet op, maar er ontstaat mogelijk wel een prettiger route. Willen we een mooi rondje fietsen of wandelen, dan leidt de fietsbrug ons naar nieuwe wegen. Bijvoorbeeld langs de Vecht van Weesp naar Nigtevecht en via het Gein weer terug. Een fraai nieuw rondje van 15 kilometer.

Kuitenbijter stelt fietsers voor beklimming naar bijna 10 meter hoogte