Het is stil in en rond de Laurentiuskerk.
Het is stil in en rond de Laurentiuskerk. Foto: André Verheul

Werk Laurentiuskerk ligt stil na bezwaren uit buurt

De bouwwerkzaamheden in de Laurentiuskerk liggen stil in afwachting van een bezwaarprocedure.

WEESP De deuren van de Laurentiuskerk aan de Herengracht zijn dicht en van achter het hekwerk rond de kerk weerklinken geen bouwgeluiden meer. Wat is er aan de hand?

"Ik heb het werk stilgelegd", zegt eigenaar Cees van Vliet. Hij moet wel, want de gemeente kan de omgevingsvergunning voor de transitie van de kerk nog niet afgeven. "Het is een zaak tussen de gemeente en buurtbewoners die bezwaar hebben aangetekend tegen die vergunning."

Drie omwonenden hebben bezwaar aangetekend tegen de vergunning om het kerkgebouw om te bouwen tot woningen, werkruimten en een brouwerijcafé. De bezwaren richten zich op parkeerdruk, verkeersveiligheid en inkijk. Het is aan de commissie voor de bezwaarschriften om dat te wegen en een advies te geven aan het college van B en W, dat vervolgens een definitief besluit over de omgevingsvergunning moet nemen. Pas dan kan het transformeren van het kerkgebouw verder. Al op 8 juni was de hoorzitting bij de commissie voor de bezwaarschriften (die in Weesp bestaat uit drie onafhankelijke deskundigen). Daarin zijn door de commissie aanvullende vragen gesteld, waardoor een uitspraak op zich laat wachten. Volgens de gemeente worden de antwoorden volgende maand aan de commissie toegezonden, waarna de commissie een advies kan geven. Eventueel volgt er nog een tweede hoorzitting.

Het lijkt erop dat hierdoor de yogastudio en de proefbrouwerij later worden opgeleverd dan voor de zomer van 2018.

Fundering

De werkzaamheden die in de afgelopen maanden al in de kerk zijn verricht, betreffen het maken van een nieuwe fundering. Dat valt onder een andere vergunning, waartegen de buurtbewoners geen bezwaar hadden. Van Vliet heeft zijn Laurentiusproject in meerdere etappes geknipt en dus over meerdere vergunningaanvragen verdeeld. Het gaat dan om het herstel van de torenspits (verleend) en de toekomstige bebouwing van de kerktuin (nog niet aangevraagd).

Eigenaar kan na aanbrengen nieuwe fundering niet verder