Viktor was Carolines steun en toeverlaat.
Viktor was Carolines steun en toeverlaat. Foto's: Christian Pfeiffer

Viktor was een beetje de (hulp)hond van iedereen

WEESP - Viktor, de hulphond van Caroline Vink, is overleden. Hij bezweek woensdag aan de gevolgen van toxoplasmose. De Weespse is er kapot van: ze mist niet alleen haar maatje, maar ook haar zelfstandigheid.

Viktor werd een paar weken geleden ziek. Na veel onderzoeken bleek hij toxoplasmose te hebben, een ziekte veroorzaakt door een parasiet. Zijn gezondheid verslechterde. Veel rust, liefde en medicatie zorgden ervoor dat het even wat beter ging, maar dat bleek helaas een laatste opleving.

Hulphond Viktor was de steun en toeverlaat van Caroline, die vanwege MS al jaren in een rolstoel zit. Viktor zorgde ervoor dat Caroline toch zelfstandig kon leven. De hond hielp met het huishouden en boodschappen doen, maar was voor Caroline ook een verpleger: hij injecteerde haar, spoelde haar blaas en verzorgde haar stoma's.

Dat Caroline zes jaar lang kon rekenen op Viktor was mede te danken aan de steun van heel Weesp. Vanwege de hoge kosten voor de aanschaf en de opleiding van de hulphond zetten Radio Weesp en het WeesperNieuws zes jaar geleden een hulpactie op touw. De actie, waarbij tijdens het Sluis-en-bruggenfeest 50 uur non-stopradio gemaakt werd, bracht meer dan 10.000 euro op. Vele Weespers gaven gul of hielden zelf een inzamelingsinitiatief voor Viktor. Hierdoor konden de avonturen van Viktor en Caroline (waaronder hun deelname aan WK Para Agility) altijd rekenen op veel belangstelling vanuit de Weesper bevolking.

Caroline Vink laat weten vol ongeloof te zijn over het verlies van Viktor. "Het is zo onwerkelijk dat zoiets moois zo abrupt eindigt, hij was in de bloei van zijn leven", zo vertelt ze.

Maar los van de rouw om haar hond heeft Caroline nog veel meer aan haar hoofd: zonder Viktor ontbreekt het haar aan dagelijkse zorg. Ze moet op zoek naar een andere hulphond, maar het kan wel even duren voordat ze er een heeft. "Er gaat heel wat aan vooraf. Zo'n hulphond staat niet zomaar meteen klaar, die moet ik ook weer helemaal gaan trainen. Ik heb afgelopen week meteen contact gehad met de hondenschool. Daarnaast heb ik contact met een Engelse fokker over een hulphond waarvoor herplaatsing wordt gezocht. Uiteindelijk komt het wel goed, maar het kan wel even duren. En elke dag dat het duurt, is erg vervelend."

Een nieuwe hulphond voor Caroline staat niet een-twee-drie klaar

Caroline denkt voor de komende tijd aan een tussenoplossing met bijvoorbeeld de thuiszorg.

Viktor werd slechts zes jaar oud.