Spandoek van Bussum tegen de fusie met Weesp bij een bezoek van Kamerleden in 2011. Foto: Christian Pfeiffer
Spandoek van Bussum tegen de fusie met Weesp bij een bezoek van Kamerleden in 2011. Foto: Christian Pfeiffer

Van afdankertje tot gewilde bruid

WEESP Wat zou er gebeurd zijn als Weesp enkele jaren geleden niet door Bussum was weggezet als een gemeente die niet aantrekkelijk genoeg was om mee samen te werken?

door André Verheul

In 2012 lag er een wetsvoorstel in de Tweede Kamer om van Weesp, Muiden, Naarden en Bussum één gemeente te maken. Maar toen: Samenwerken met Weesp? Alsjeblieft niet zeg. Een Bussumse antilobby leidde tot afstel, waarna Bussum met Naarden en Muiden Gooise Meren vormde. Gooise Meren wil het daar liever niet meer over hebben, maar de raad voegde op het laatste moment nog deze alinea toe aan de liefdesbrief aan Weesp (artikel hierboven). "Tot besluit zijn wij ons er terdege van bewust dat de opstelling van sommige bestuurders en uitlatingen gedaan in het voorgaande fusietraject uit 2012 in Weesp als negatief ervaren zijn. Deze ervaring werpt mogelijk een schaduw over het huidige traject van toenadering en de bestuurlijke afwegingen die daarin gemaakt moeten worden. Wij hebben daar begrip voor. Wij kunnen het verleden niet veranderen. Wat wij wel kunnen is de positieve houding van Gooise Meren in het huidige traject benadrukken en de hoop uitspreken dat het positieve gevoel daardoor de overhand krijgt."

Hilversum

Hoe een paar schofferende Bussumse bestuurders destijds een grote invloed hadden... Maar bedienen Weespers zich niet van dezelfde manieren? Waarom een tweestrijd tussen Amsterdam en Gooise Meren? Waarom niet ook een onderzoek naar Hilversum (met Wijdemeren)? Die reële optie is geruisloos bij voorbaat afgeserveerd. Officiële reden: met Gooise Meren doen we al veel samen. Maar in de wandelgangen hoor je ook vaak: Samenwerken met Hilversum? Alsjeblieft niet zeg.